Glas in Beeld #3 – juni 2022 staat weer boordevol actualiteiten en achtergronden uit de wereld van het vlakglas. Onze lat ligt hoog want we willen ondernemers in het vlakglas en hun medewerkers helpen verder te professionaliseren. Een greep uit de onderwerpen.
Glasbedrijf (altijd) verantwoordelijk
Werken met glas is een uitdagend vak. Glas maken, snijden, veredelen, transporteren, erin handelen, het eindproduct ook nog eens plaatsen en achteraf service verlenen. Zeven veelvoorkomende stappen in de bedrijfsketen. Een dan vergeten we de belangrijkste misschien nog wel: adviseren. Er komt nogal wat bij kijken om van grondstof (zand) tot eindproduct (raam in de woning) vlakglas juist toe te passen. En bij al die stappen rijst de vraag: Hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van het glasbedrijf?
Glasdag 2022 over innovatie vlakglas
Eisma Bouwmedia organiseert op donderdag 9 juni een GLASDAG bij AFAS in Leusden. Glas wordt wel het meest innovatieve bouwmateriaal genoemd. Het materiaal ontwikkelt zich razendsnel en de toepassingsgebieden al net zo. Alle reden om in het verlengde van het succes van andere Eisma-evenementen, zoals de Houtdag en de SchildersVakprijs, de markt bij te praten over ‘de passie voor glas’. De GLASDAG 2022 toont de innovatiekracht van vlakglas. In de jongste uitgave een samenvatting van de voordracht van alle sprekers.
The Valley bergdorp met hangende glasvijvers
Aan de Amsterdamse Zuidas, pal naast de A 10, staat woon- en kantoortoren The Valley. Het ontwerp is gerealiseerd door MVRDV en rekent af met de anonieme glimmende corporate gevels waar het land vol mee staat. Het gebouw kreeg een contextuele gevel. Kingspan Light + Air maakte twee glasdaken die dienstdoen als permanente vijver. Eén vijver torst behalve het water ook het gewicht van een glazen loopbrug. Voor maximale transparantie ondersteunen glazen vinnen de glasdaken.
Test monumentenglas op doorvalveiligheid
Kenniscentrum Glas heeft in opdracht van Bouwbedrijf Kreeft, hoofdaannemer van de cascorestauratie en herbestemming van het ENKA Poortgebouw in Ede, de doorvalveiligheid van een bijzonder kozijn en raam getest. Het gaat om houten kozijnen beglaasd met dun meerbladig monumentenglas, waarvan één glasblad gelaagd is uitgevoerd. Stopverf tast de folies aan in gelaagd glas, maar heeft stopverf vervangende kit wel voldoende kleefkracht om de beglazing doorvalveilig uit te voeren? Daarnaast was ook de vraag of het roedesysteem van het raam afbreuk zouden doen aan de sterkte van de kozijn- dan wel raamconstructie en daarmee een negatieve invloed zouden hebben op de doorvalveiligheid.
Ruiten verkeerdom geplaatst
Het tripleglas van een wooncomplex dat eind november 2021 is opgeleverd, is door Kenniscentrum Glas onderworpen aan een inspectie met als doel de wijze van glasplaatsing te beoordelen. De te inspecteren ruiten betrof verdiepingshoge ruiten ter plaatse van de eerste, tweede en derde verdieping. De ruiten dienden daarmee als vloerafscheiding ter plaatse van een hoogteverschil, waarbij het ‘doorvalveilige’ glasblad aan de aanvalszijde (in deze casus de binnenzijde van de woning) dient te zitten. De opgegeven samenstelling van het glas was 4(13)4(13)44.2 met warmtereflecterende coatings op positie 2 en 5. Tijdens de glasdiktemetingen bleek dat de ruit verkeerdom was geplaatst. Het 44.2 gelaagd glas bleek het buitenste glasblad te zijn, terwijl het binnenste glasblad was uitgevoerd in floatglas. Moet het tripleglas nu op de juiste wijze worden teruggeplaatst? In de rubriek Uit de Praktijk in Glas in Beeld lees je het antwoord.
Productie vlakglas klimaatneutraal
Saint-Gobain Glass claimt het eerste volledig groene vlakglas te hebben geproduceerd. De Franse fabrikant heeft in zijn floatglasfabriek in Aniche, Noord-Frankrijk, 100 procent ‘cullet’ (glasscherven) en biogas toegepast. Een wereldprimeur. De productie van glas vraagt enorm veel energie, met name gas. Ook vraagt de productie veel grondstof, zand met name, hoewel daarvan (nog) voldoende beschikbaar is. Wie droomt er daarom niet van CO2-neutraal vlakglas? Fabrikanten investeren enorm om die droom werkelijkheid te maken. Zo komt in het westen van Duitsland één van de eerste klimaatneutrale glasfabrieken ter wereld. Ook Pilkington deed reeds eerder dit jaar in het VK een proef met waterstof, echter dat was maar voor enkele dagen. In Aniche is nu een week lang positief getest met de inzet van groene energie en alleen maar cullet.
‘Spontane glasbreuk’ niet zo spontaan
Hoe kan het gebeuren dat bij een woonhuis sinds de bouw, de woning is opgeleverd in 1999, diverse ruiten ‘spontaan’ breken? Het breukbeeld van deze ruiten lijkt in grote lijnen op elkaar. Het woonhuis is voorzien van houten kozijnen welke zijn verdeeld in vakken waardoor er ruiten zijn toegepast met een afmeting van slechts 250 x 500 millimeter. De ruitbreuken zijn opgetreden in willekeurige jaren maar wel met een gemeenschappelijke deler, te weten: tijdens ruitbreuk was er sprake van lage buitentemperatuur, waarbij het rode streepje van de thermometer onder het ‘nul graden Celsius punt’ was gezakt. Aan Kenniscentrum Glas werd de vraag gesteld om de oorzaak van deze glasbreuken te achterhalen. In de rubriek Uit de Praktijk in Glas in Beeld lees je de volledige case.
Living the glass age: kunst, innovatie en bouw
Het evenement Living The Glass Age van Stichting UNexpected Glass staat gepland van 7 tot en met 29 oktober in het Eemklooster te Amersfoort. Het concept voor een ‘crossover-evenement’ tussen kunst, innovatie en de bouw ontstond naar aanleiding van gesprekken tussen glaskunstenaars Titia Felderhof en Krista Israel met de drie eigenaren van Het Eemklooster: Plecht Vosch West, ABC Vastgoed en EarthY. Stichting UNexpected Glass en de bouwwereld hebben namelijk één grote gemene deler: glas.