AGC Glass en Saint-Gobain Glass zijn gestart met de conversie van de productielijn in Barevka met als doel een floatglas te maken met driekwart minder CO2 uitstoot. De nieuwe oven is naar verwachting nog voor de zomer operationeel.
De twee glasfabrikanten hebben het ontwerp van de baanbrekende pilotlijn voor vlakglas de projectnaam ‘Volta’ gegeven. Als onderdeel van dit R&D-project bouwen de twee de Barevka-productielijn voor figuurglas van AGC in Tsjechië volledig om. Zo ontstaat een ultramoderne lijn die voor 50 procent geëlektrificeerd zal zijn en voor 50 procent gestookt door een combinatie van zuurstof en gas. Deze nieuwe oven zal een ‘proof-of-concept’ zijn dat is ontworpen om aan te tonen dat ook grote ovens voor floatglas ervoor in aanmerking komen. De capaciteit is 150 ton glas per dag waar een ‘normale’ oven minimaal op 700 ton glas uitkomt.
Wat is het doel van Volta?
Het Volta-project heeft als doel een hybride glasoven te ontwikkelen die elektrisch smelten combineert met zuurstof-/gasverbranding. Dit biedt een duurzaam alternatief voor de vlakglasindustrie, waar momenteel nog grotendeels aardgas wordt gebruikt. Het Innovatiefonds van de Europese Unie financiert Volta. Ook waterstof biedt mogelijkheden, maar daarvan is de beschikbare capaciteit nog veel te gering.
CO2-besparingen floatglas
Het hybride ovenontwerp draait op elektriciteit en een combinatie van zuurstof en gas. Dit terwijl de sector voorheen op olie stookte en momenteel bijna uitsluitend aardgas gebruikt. Daarnaast vermindert het verbruik van natuurlijke grondstoffen drastisch door een grotere inzet van gerecyclede grondstoffen. Deze twee innovaties vertegenwoordigen belangrijke doorbraken in de productietechnologie van floatglas. Naar verwachting zal de hybride oven de emissies veroorzaakt door energieverbruik (scope 1 en 3) met 75 procent verminderen. Dit komt neer op meer dan 193.000 ton CO2-equivalent bespaard tijdens de eerste tien jaar van bedrijfsvoering. Bovendien zal de fabriek volledig gebruikmaken van groene stroom.
Afkoelen en stilleggen productie
Voordat AGC en Saint-Gobain de elektrische smelttechnologie implementeren is de oude figuurglasoven in Barevka stilgelegd. Dit voor een zogeheten ‘koude reparatie’, zoals fabrikanten vaker doen bij ovens voor de productie van floatglas. Dit proces omvat het afkoelen en volledig stilleggen van de oven, zodat ze de benodigde aanpassingen kunnen doorvoeren. De vernieuwde productielocatie zal straks een uitzonderlijk lage CO2-uitstoot hebben. Daarnaast zal het volgens de twee voldoen aan de strengste normen op het gebied van veiligheid, milieu (NOₓ, SOₓ), energieverbruik en kwaliteit.
Met floatglas bijdragen aan circulariteit
Circulariteit krijgt een prominente rol, met een aanzienlijk hoger gebruik van gerecycled materiaal dan gebruikelijk is in de sector. ‘Deze productielijn zal zowel qua lage emissies als qua gerecycled materiaal een nieuw standaard zetten. Het wordt de meest duurzame vlakglaslijn en ondersteunt de doelstellingen van beide bedrijven om klimaatneutraal te worden. Dit project voor het maken van floatglas versnelt de transitie naar een CO2-arme vlakglasindustrie’, aldus AGC en Saint-Gobain.