Ga naar hoofdinhoud

Vacuümglas: CE-markering voor FINEO

FINEO-vacuümglas heeft op vrijwillige basis CE-markering gekregen. Daarmee is dit innovatieve glas van AGC Glass Europe het eerste vacuümglas met CE.

Sinds de inwerkingtreding van de Europese Verordening bouwproducten (CPR) 305/2011 is CE-markering verplicht. Dit geldt voor bouwproducten die onder een geharmoniseerde technische specificatie vallen, gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Vacuüm isolatieglas valt nog niet onder een geharmoniseerde EN-norm. Dat komt doordat het een innovatief, niet-gestandaardiseerd product is. CE-markering voor de gehele markt is dus nog niet van toepassing. Het wachten is op de publicatie van een Europees beoordelingsdocument, gebaseerd op een geharmoniseerde norm. De EAD 300021-00-04042, gepubliceerd op 20 november, is zo’n document. Echter, er is sprake van CE op vrijwillige basis. Dit betekent, ondanks eerdere berichten, dat dit nog geen consequenties heeft voor andere fabrikanten en aanbieders van vacuümglas.

EAD als voorloper CE

Bouwproducten, dus ook vlakglasproducten, dienen voorzien te zijn van een CE. De basis waarop de prestaties van een product kunnen worden gedeclareerd is een in Europa erkende (= geharmoniseerde) norm. In bijzondere gevallen voldoet een zogenaamde EAD (European Assesment Document, een Europees beoordelingsdocument). Feitelijk de voorloper van CE. FINEO beschikt sinds enkele jaren over een dergelijk document. Daarnaast zijn alle waarden die AGC declareert, onderbouwd door externe testinstituten.

Markttoegang met CE

CE-markering garandeert naleving van de EU-normen voor veiligheid, gezondheid en milieubescherming. CE vergemakkelijkt zo de markttoegang en het consumentenvertrouwen binnen de EU. Om die reden begon AGC in 2018 aan een lang en complex traject om de prestaties toch te kunnen aantonen. Zo heeft AGC in samenwerking met meerdere Europese testinstituten een berekeningsmethodiek ontwikkeld. Met deze methodiek simuleert het bedrijf zo nauwkeurig mogelijk het werkelijke constructieve gedrag van FINEO. Vergelijken van resultaten met standaard isolerende beglazingen is niet mogelijk, doordat het glas heel anders werkt.

Testen vacuümglas vastgelegd

Op basis van de afgelopen jaren gedane inspanningen heeft AGC meerdere prestaties kunnen testen en vastleggen. Dit heeft geresulteerd in de volgende documenten.

  • EAD (2020): op eigen initiatief geharmoniseerde technische specificaties. Prestaties testen, verifiëren en valideren
  • ETA: zelf gemaakt, vrijwillige route, onafhankelijke Europese procedure met onafhankelijke validatie, hoge internationale status
  • Technische goedkeuring voor diverse landen, waaronder Frankrijk, en als je ‘aan die in Europa hoogste eisen voldoet doe je feitelijk aan alle eisen’
  • Testen Ug-waarde in diverse soorten kozijnen met gevalideerde waardes

EAD gepubliceerd

De EU heeft het Europese beoordelingsdocument (EAD 300021-00-04042) op 20 november gepubliceerd. Daar AGC met z’n eigen EAD en ETA had voorgesorteerd op de komst van deze EAD kon het reeds een week later aantonen dat FINEO aan deze gepubliceerde eisen voldoet. AGC is nu naar eigen zeggen ‘de eerste en enige Europese fabrikant die zijn pioniersrol waarmaakt en ’s werelds eerste vrijwillige CE-markering verkrijgt voor zijn vacuüm isolatieglas.

Steeds vaker vacuümglas

Hoogrendement vacuüm isolatieglas wordt steeds vaker gebruikt. Voor renovatie maakt het glasvervanging mogelijk voor bestaande enkele en dubbele beglazing, met behoud van de originele kozijnen. Voor nieuwbouw vereist de toenemende vraag naar energie-efficiëntie in gebouwen intelligente en innovatieve oplossingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en design. Vacuümglas maakt dat mogelijk. Het concurreert met de energieprestaties van driedubbele beglazing terwijl het een lichtere oplossing en akoestisch betere prestaties biedt.

Belangrijke stap

AGC produceert FINEO in Lodelinsart, België. ‘We hebben een belangrijke stap gezet in de marktpenetratie van onze innovatieve glastechnologie’, zegt Louis Dellieu, Hoofd Product Management bij FINEO. ‘Met de CE-markering maken we het ook eenvoudiger voor fabrikanten van raamprofielen en gevelsystemen om FINEO-vacuümbeglazing te integreren. Tenslotte is de CE een internationaal erkend bewijs dat aannemers verzekert van de hoge mate van kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van onze producten.’

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…

Elektrochroom glas: SageGlass introduceert RealTone neutraal dynamisch glas

SageGlass kondigt de lancering aan van RealTone. Dit is volgens deze pionier van elektrochroom glas en Saint-Gobain-dochter de meest neutrale…