Ga naar hoofdinhoud

Brandwerend glas: producten Nederland vs België

POLFLAM is qua aantal brandtesten Europees koploper. Foto: POLFLAM

Zodra je de grens met België passeert spreek je in grote delen nog dezelfde taal, maar pas je totaal verschillend brandwerend glas toe. Hoe zit dat?

CE-markering zorgt ervoor dat bouwproducten zijn ‘geharmoniseerd’. Dat wil zeggen dat we in Europa dezelfde productnormen hanteren. Ook stellen we de prestaties van de producten op dezelfde manier vast en declareren ze. Dit geldt ook voor glasproducten toegepast als bouwproduct met een brandwerende prestatie. Toch is het in de praktijk niet zo eenvoudig; in ons land pas je ander brandwerend glas toe dan in België.

Verschil in brandwerend glas

Alexander Lubbinge, Commercieel Directeur Benelux bij brandwerend glasproducent POLFLAM, heeft hier dagelijks mee te maken. ‘Als Europees producent van brandwerend glas met onze fabriek in Polen leveren wij onze producten in zowel België als in Nederland. Brandwerend glas en het element waarin je het toepast, test en classificeer je in Europa volgens vastgestelde Europese normen. Dat gebeurt overal op dezelfde manier. Maar elk land heeft de vrijheid om in z’n eigen bouwregelgeving de minimale brandwerende prestatie voor een toepassing voor te schrijven. Hierdoor ontstaan er verschillen in producten tussen landen onderling.’

Besluit bouwwerken leefomgeving

In Nederland bepaalt het Besluit bouwwerken leefomgeving, voorheen het Bouwbesluit, de prestatie van een brandscheiding. We zien vooral de toepassing van EW30 en EW60 brandwerend glas en in mindere mate EI30- en EI60-beglazing. Lubbinge: ‘EW30-beglazing pas je vooral toe in brandscheidingen langs vluchtwegen in gebouwen en in gevels. EW60 vind je in deuren van brandcompartimentscheidingen en bij gevels hoger dan 20 meter of gevels waar de brandweer niet bij kan komen. EI-beglazingen zijn voor wanden van een brandcompartiment. Ook in situaties met hogere eisen aan de brandscheidingen komt EI terug.’

Geen EW-beglazing in België

België kent geen EW-beglazingen. ‘Voor deuren geldt standaard EI30-beglazing. Daarbij moet het deurelement ook nog eens aan de strengere eis EI-1 voldoen. De temperatuurstijging op de profielen moet onder de 180 graden Celsius blijven. Dat is in de rest van Europa het dubbele. In de vaste wanden schrijft België met name EI30 en EI60 voor. In bijzondere situaties, zoals hoogbouw of afscheidingen tussen een kantoor en productiehal, is de eis zelfs EI120’, aldus Lubbinge.

In Glas in Beeld (GIB#6 – december 2024) lees je het artikel over brandwerend glas volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Glaszetters: Amsterdam begint register voor vakspecialisten

Amsterdam start een nieuw online register voor vakspecialisten, zoals glaszetters, aannemers en dakdekkers. Voor Amsterdammers wordt het zo makkelijker om…

Glaszetter: opleiding niet zomaar weer van start

Kan de opleiding Glaszetter na de zomer weer van start? Dat vraagt Vakgroep GLAS zich hardop af, zeker als er…