De leden van Vakgroep GLAS kunnen hun stem uitbrengen op de vier nominaties voor de Glas Award 2025. De jury nomineerde vier projecten. Het gaat om Parel in de Polder in Stolwijk (Vandaglas), de verbouw van Villa Oldenzaal (Alverre), de renovatie van Channel 4 in Londen (Octatube) en de Stevenskerk in Nijmegen (Van Hoogevest Architecten).
De award is sinds 2002 een tweejaarlijkse prijs in de vlakglasbranche. Het initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS vindt voor de twaalfde maal plaats. De uitreiking is tijdens de Bouwbeurs op donderdag 6 februari 2025 in het Auditorium van de Jaarbeurs Utrecht. Gastspreker dit jaar is Helga van Leur. Glas in Beeld is mediapartner van de Glas Award; in GIB#6-december 2024 vind je meer informatie over de Award en de vier genomineerde projecten.
Jury Glas Award
De jury van de Glas Award bestaat uit Peter van Rhede (voorzitter), Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas, Edwin Groot van Stichting Klantgericht Bouwen, Mathijs van de Vliet van Adviesbureau Köhler Peutz en Jan Belis van de Faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur van de Universiteit Gent. Zij nomineerden de vier projecten uit een totaal van 26 inzendingen. De leden van Vakgroep GLAS brengen hun stem uit op de nominaties en bepalen zo de winnaar. Naast de Glas Award reikt Vakgroep GLAS ook de Innovatie Award en Aanmoedigingsprijs uit; de jury bepaalt de winnaars van deze prijzen.
Parel in de polder
De ambitie van de uitbreiding van het kantoor van De Vries en Verburg was om een gezond, integraal duurzaam en Paris-proof gebouw te ontwikkelen. Voor deze ambitie is ORAÉ low-carbon glass toegepast.
Villa Oldenzaal
Het engineeren, leveren en monteren van de constructieve, gebogen, geïsoleerde gevelbeglazing was een grote uitdaging. De specialistische beglazing moest voldoende sterk zijn om de krachten via het glas over te kunnen brengen.
Channel 4
De iconische gebogen, hangende glazen gevel van het Grade II-genoteerde Channel 4 hoofdkantoor is volledig gerenoveerd. Dit met minimale aanpassingen aan het oorspronkelijke ontwerp en met de focus op het hergebruik van materialen en CO2-reductie.
Stevenskerk
In het monumentale interieur zijn nieuwe glazen wanden ingepast. Die scheiden de kapellen naast de toren af van de kerkruimte; de partijen wisten de zichtbare constructie tot een minimum te reduceren.