Het registreren van een meldcode versnelt de aanvraag voor ISDE-subsidie op isolatieglas. Veel producenten hebben inmiddels dan ook de meldcodes van isolatieglas vastgelegd op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
De Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voorziet in een subsidie voor vijf typen isolatiemaatregelen. Hieronder is de investering in HR++ isolatieglas en triple glas. De verhoging van de subsidie in 2022 heeft geleid tot een grote toename van het aantal aanvragen voor glas én subsidie. Bij die aanvraag is het voor een woningeigenaar het handigst de meldcodes isolatieglas van een product op te nemen, zoals vermeld op de isolatiematerialenlijst van de RVO.
Materialenlijst RVO
Op de isolatiematerialenlijst voor ISDE-subsidie vinden we de bekende isolatieglasproducten van kleinere en grotere aanbieders. Productnamen van fabrikanten als AGC, Pilkington, Saint-Gobain, Scheuten, vandaglas, Ben Evers, Smits Isolatieglas, Stolker Glas, DemuGlas, Euroglas, Nowakglas, Semcoglas en Heroglas zijn voorbeelden van meldcodes isolatieglas. Ook vacuümglas is in de lijst opgenomen. We vinden aanbieders als FINEO, BENGglas, Van Reenen Glas en Global Glass.
Geen meldcodes isolatieglas
Zonder meldcodes isolatieglas kan een woningeigenaar ook een subsidieaanvraag indienen. ‘Die aanvraag zal dan wel (veel) langer in behandeling zijn’, meldt de RVO op haar site. Een grote drempel voor de aanvraag van subsidie is dat je in het aanvraagformulier een omschrijving van merk en type moet opnemen. De woningeigenaar dient ook de technische documentatie van het product met de aanvraag mee te sturen. Is er geen meldcode dan zorgt dat voor extra vragen en werk bij de glasbedrijven die een offerte uitbrengen en bij opdracht het glas leveren en plaatsen. De RVO adviseert bedrijven dan ook producten aan te melden voor de isolatiematerialenlijsten.
Voorwaarden ISDE HR++ glas
Er zijn meerdere voorwaarden voor het toekennen van subsidie. We geven de belangrijkste van HR++ glas.
- De isolatiewaarde van het HR++ glas (U-waarde) is maximaal 1,2 W/m2K
- Je mag maar één keer subsidie aanvragen voor glasisolatie. Als je bijvoorbeeld eerst subsidie hebt ontvangen voor triple glas op de benedenetage dan wijs de RVO een latere aanvraag voor HR++ glas op de bovenetage af. Je kunt dan beter voor alle glasmaatregelen die je binnen 24 maanden neemt subsidie aanvragen in één aanvraag.
- Het minimaal geïsoleerde oppervlak bedraagt 8 m2.
Hoogte ISDE-subsidie
De ISDE voor isolatieglas is in 2022 aangepast en verandert per 2025. Voor HR++ isolatieglas geldt 23 euro per vierkante meter subsidie voor maatregelen uitgevoerd na 1 januari 2023. De subsidie op triple glas 65,50 euro per vierkante meter. Het subsidiebedrag voor isolatiemaatregelen verdubbelt als je meer dan één isolatiemaatregel uitvoert. Dit geldt ook als je een isolatiemaatregel combineert met de installatie van een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Dit subsidiebedrag voor triple glas gaat volgend jaar van 131 naar 222 euro per vierkante meter. Voor HR++ glas gaat de subsidie van 46 naar 50 euro. Het gaat hierbij om de subsidieregelingen SVVE, ISDE en SVOH.