Ga naar hoofdinhoud

Sterk wachtwoord: effectief wachtwoordbeleid is cruciaal

Het aanmaken van een sterk wachtwoord is een ‘no brainer’. Maar het in een organisatie aanmaken ervan is vaak een ontmoedigende oefening.

Een effectief wachtwoordbeleid is cruciaal voor de informatiebeveiliging in elke organisatie. Het is belangrijk om medewerkers te informeren over de richtlijnen en hen te ondersteunen bij de naleving. Een whitepaper biedt een stapsgewijze aanpak voor de implementatie van een nieuw wachtwoordbeleid. In de paper lees je meer over de methoden voor een veilige en soepele invoering.

  • Best practices voor een effectief wachtwoordbeleid
  • Over communicatie en training
  • Verschillende beveiligingstechnieken

Sterk wachtwoord maken

Het maken en implementeren van beleid voor een nieuw, veilig, sterk wachtwoord voor een hele organisatie kan een ontmoedigende oefening zijn. Als je eenmaal begint, is er een verrassend aantal dingen om over na te denken. Is het de moeite waard? Als er beveiligingslekken of zwakke punten in je huidige wachtwoordbeleid zitten, is het antwoord vrijwel zeker ja. Simpel gezegd, het is te riskant om een ​​zwak of ineffectief wachtwoordbeleid te hebben. Gecompromitteerde inloggegevens zijn de gemakkelijkste route voor het inbreken in een organisatie.

Gestolen wachtwoorden

Uit het Data Breach Investigations Report 2024 van Verizon blijkt dat gestolen inloggegevens de eerste actie waren bij 24 procent van alle inbreuken. Dit steeg tot 77 procent bij het analyseren van inbreuken op SaaS-applicaties. Wachtwoorden staan duidelijk voorop bij cybercriminelen, maar dit is niet altijd het geval voor eindgebruikers. Uit onderzoek blijkt dat ‘123456’ het meest voorkomende wachtwoord is dat malware steelt. Met andere woorden: nog steeds laten veel organisaties medewerkers wegkomen met zwakke wachtwoorden.

Makkelijk wachtwoord

Als ze de keuze krijgen, kiezen eindgebruikers zwakke, gemakkelijk te raden wachtwoorden. Maar zelfs bij het gebruik van sterke wachtwoorden geeft 59 procent toe hun wachtwoorden te hergebruiken. Dat doen ze op meerdere apparaten en accounts. Dit ondanks het feit dat ze het verhoogde risico begrijpen dat hun wachtwoord wordt gecompromitteerd. Ook sterke wachtwoorden op het werk kun je dus hacken. Dit vanwege de vaak zwakke beveiliging op de persoonlijke apparaten, applicaties of websites van werknemers.

Verdedigingslinie

Een sterk wachtwoord is één van de eerste verdedigingslinies voor een organisatie. Ze fungeren als een bijna universele manier om gebruikers te verifiëren voor toegang tot kritieke accounts en gegevens. Een Active Directory vol sterke wachtwoorden met een manier om je beveiliging op orde te hebben, zou niet onderhandelbaar moeten zijn. Met een goed gedefinieerd wachtwoordbeleid kun je als ondernemer best practices en aanbevelingen voor wachtwoordbeveiliging afdwingen. Ook zorg je ervoor dat eindgebruikers de wachtwoordvereisten en hun eigen rol in de cybersecuritystrategie van het bedrijf te begrijpen.

Whitepaper wachtwoordbeleid

Een whitepaper van Specops uit Amsterdam over hoe dit aan te pakken geeft uitsluitsel. Het doel ervan is om het proces van het maken van een nieuw en sterker wachtwoordbeleid te vereenvoudigen. Het softwarebedrijf heeft z’n ‘jarenlange ervaring’ verwerkt in de paper en geeft praktische voorbeelden van de technische aspecten die hierbij betrokken zijn. Ook krijg je toegang tot een gratis audittool die je in je eigen Active Directory kunt gebruiken.

De subsidie ‘Mijn Cyberweerbare Zaak’ biedt kleine bedrijven de kans om met financiële steun hun digitale weerbaarheid te vergroten.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

BouwBeurs 2025 trekt 63.000 bezoekers

BouwBeurs 2025, georganiseerd door Koninklijke Jaarbeurs, heeft zich opnieuw bewezen als het grootste bouwevenement van Nederland. Afgelopen week trok de…

Glas Award voor Alverre met Villa Oldenzaal

Villa Oldenzaal (Alverre) is de winnaar van de Glas Award 2025. Vanmiddag reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de twaalfde…