Ga naar hoofdinhoud

Vogelvriendelijk glas ook mensvriendelijk

Foto: Sedak

Op de glasstec die deze week plaatsvindt in Düsseldorf veel aandacht voor vogelvriendelijk glas. Zo ook een ontwikkeling van het Fraunhofer Instituut voor Zonne-energiesystemen ISE.

Het nieuwe product is te zien op de glasstec-expositie van glas- en gevelinnovaties in hal 11: ‘Glass technology live’. Het gaat om een type efficiënt vogelvriendelijk glas, waarvan ‘slechts’ 4 procent van de vogels slachtoffer wordt in een vluchttunneltest. Tegelijkertijd hebben de ontwikkelaars uit Freiburg het glas ‘mensvriendelijker’ gemaakt door het transparantieverlies van binnenuit te minimaliseren.

Vogelvriendelijk glas in de schijnwerpers

Naast bijzonder energiezuinige, slimme en CO2-besparende producten is vogelbescherming een belangrijk onderdeel van duurzaam bouwen. Dit wordt ook weerspiegeld in een toenemend aantal exposanten die dit onderwerp aankaarten op de komende beurs van 22 tot en met 25 oktober. Hegla, Sedak en Pilkington kwamen al eerder met oplossingen die ook deze keer in Düsseldorf in de schijnwerpers staan.

Glas onherkenbaar als obstakel

Grote glasgevels, hoe zwaar ook gestructureerd, brengen het risico met zich mee dat vogels ze niet zien. Weerspiegelingen van bomen of bepaalde lichtomstandigheden vormen een gevaar voor vogels omdat ze slechts een beperkt ruimtelijk zicht hebben. Veel vogels herkennen glas niet als een obstakel, maar zien reflecties waardoor ze denken dat het bijvoorbeeld een boom is. Of ze denken ten onrechte dat ze door beglazing op hoeken van gebouwen kunnen vliegen. Ook lichtbronnen of bepaalde lichtomstandigheden kunnen vogels in verwarring brengen.

Letterlijk dood vliegen

Honderdduizenden vogels vliegen zich zo jaarlijks letterlijk dood, een probleem dat in de VS veel meer aandacht krijgt dan in Europa. Stickers met vogelsilhouet op glazen wind- en geluidschermen zijn een (lelijk) voorbeeld van een mogelijke oplossing om glas zichtbaar te maken voor vogels. Meer geavanceerd is een speciaal soort gelamineerd glas waarvan de folie dat deel van het licht reflecteert dat vogels wel en wij niet zien. Ook coatings op het glas zijn een oplossing, evenals printpatronen. De basis van alle ideeën is om de beglazing herkenbaar te maken voor vogels zonder al te veel negatief effect te hebben op de esthetica van het glas en het zicht er doorheen.

In Glas in Beeld (GIB#5 – oktober 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Ultradun glas: Glas Trösch presenteert innovatie

Glas Trösch zal zich in de toekomst richten op dunne glasoplossingen. Doel: met ultradun glas de CO2-voetafdruk van vlakglas verder…

Elektrochroom glas: SageGlass introduceert RealTone neutraal dynamisch glas

SageGlass kondigt de lancering aan van RealTone. Dit is volgens deze pionier van elektrochroom glas en Saint-Gobain-dochter de meest neutrale…