Op de Afsluitdijk zijn zes gigantische glaskoepels over de eerder geplaatste megapompen gezet. Elke koepel weegt 30 ton, heeft een doorsnede van 9 meter en is 4 meter hoog.
Glasdesign uit Schiedam tekende voor de constructieve uitwerking, levering en montage van de koepels.
Ontwerp glaskoepels
Het ontwerp van de glaskoepels is van Benthem Crouwel Architects. Het Amsterdamse bureau werkt, binnen het ontwerpteam van Levvel, sinds 2018 in opdracht van Rijkswaterstaat als architect aan de vernieuwing en versterking van de Afsluitdijk. Dit 32 kilometer lange waterbouwkundige icoon beschermt sinds 1932 grote delen van Nederland tegen overstromingen. Met het oog op de toekomst is de dijk in de afgelopen jaren versterkt en verhoogd. Ook vergroot Rijkswaterstaat de waterafvoercapaciteit met een nieuw gemaal.
Techniek zichtbaar onder de glaskoepels
De zes pompen zijn onderdeel van het gemaal en in mei geïnstalleerd. Ze kunnen bij hoogwater overtollig water uit het IJsselmeer naar de zee pompen, als aanvulling op de spuisluizen in de Afsluitdijk. De transparante koepels beschermen de pompen en maken tegelijkertijd de techniek van het gemaal zichtbaar. De bijna 12 meter hoge pompen kunnen samen 275.000 liter water per seconde afvoeren, wat vergelijkbaar is met het vullen van een Olympisch zwembad in negen seconden.
Bijzondere glasconstructie
De glaskoepels zijn voorzien van een bijzondere glasconfiguratie ‘aan de hand van’ de constructieve uitwerking van Glasdesign. Ron Kruijs, Constructeur bij Glasdesign, vertelt dat in het ontwerp en de dimensie van het glas met veel zaken rekening moest worden gehouden. In Glas in Beeld gaat hij in op de sterkte van het glas, isolerende waarden en zonwering en dit alles uitgevoerd in gebogen glas.
In Glas in Beeld (GIB#4 – september 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.