Plus Ultra Amsterdam is een bijzonder gebouw ontworpen met oog voor detail. Die details zijn grotendeels te vinden in de toepassingen van CONTRAFLAM(LITE) brandwerend glas, geproduceerd door Vetrotech Saint-Gobain, zowel in de gevel als in het interieur.
Glazen voet
Het ontwerp is van cepezed, Van Wijnen is de aannemer. Cepezed ontwierp een opvallende, glazen voet met daarboven een meer gesloten ogend volume van vijf bouwlagen, dat aan de voorzijde uitkraagt. De transparantie van de eerste twee bouwlagen en de verschuiving in de gevel versterken het contrast tussen beide volumes nog eens. In de twee zonnigste gevels zijn PV-panelen verwerkt, zowel vlak als in uitkragende vinnen. De verticale banen met zwarte panelen, springen meteen in het oog. De vinnen vergroten het totaaloppervlak en ze staan precies in de juiste hoek, wat de energieopname optimaliseert. De panelen fungeren niet alleen als energie-opwekkers, maar vormen ook nog eens een passieve zonwering én verlevendigen het gevelbeeld.
Structureel brandwerend glas
In het transparante interieur met zijn vide vallen de lange zichtlijnen op. De minimalistische stijlen van de binnenwanden met structureel brandwerend glas bepalen dit nauwkeurige lijnenspel. Door de lange zichtlijnen en rechte routes vind je vanzelfsprekend je weg in Plus Ultra. Dat is mogelijk door toepassing van structureel brandwerend glas in de brandscheidingen en compartimenten. Het gaat om Contraflam Structure Elegance EI30/EW60.
Tweezijdig brandwerend
De buitengevel van Plus Ultra Amsterdam is gemaakt door De Groot & Visser: de plint is een vliesgevelsysteem van Schüco, het blok erboven een elementgevel van systeemhuis Hueck. Het glas is geleverd door Scheuten. In de gevel is gekozen voor een tweezijdige brandwerende oplossing, zodat telkens een bouwlaag brandwerend overgeslagen kan worden en de tussenliggende laag van gewoon isolatieglas kon worden voorzien. Ondanks de afwijkende samenstelling per verdieping zorgt de glascoating voor een uniform gevelbeeld. ‘De gevelconstructie is speciaal getest bij Efectis’, vertelt Mark Machielsen van Vetrotech Saint-Gobain Benelux. ‘Het systeem voor de ophanging van de PV-panelen is hierin meegenomen. Vanwege de impact op het systeem en om redenen van snelheid is voor Contraflam EI30 gekozen.
In Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.