De gehele levenscyclus van ‘warm edge afstandhouders’ voor isolatieglas in één oogopslag. Dat kan met de FDES voor afstandhouders van Swisspacer. Weliswaar gericht op Frankrijk, maar ook bruikbaar in ons land daar het ook een EPD omvat.
Een FDES (Fiche de Déclaration Environnementale et Sanitaire) voor bouwproducten geeft informatie over de impact op het milieu. Hetzelfde geldt voor de gezondheid van gebruikers van gebouwen. Deze verklaring, die essentieel is in Frankrijk, richt zich op de gehele levenscyclus van een product. ‘Het is het doorslaggevende instrument voor het selecteren van geschikte bouwproducten, zoals isolatieglas, voor duurzame gebouwen’, aldus Swisspacer.
Meer aandacht Uraam isolatieglas
De aandacht voor de totale U-waarde van het raam inclusief de beglazing neemt alsmaar toe. Daarbij wordt ook de rand van het isolatieglas en het kozijn meegenomen. De isolerende invloed van deze rand is groot op de totale prestatie. Standaard afstandhouders, zijn van aluminium. De zogeheten ‘warm edge afstandhouders’ hebben een grotere isolerende werking en besparen dus nog meer energie. Met een extra isolerende afstandhouder is een reductie op de U-raam van 0,1 tot 0,2 W/m2K voor standaardafmetingen mogelijk.
Randen isolatieglas zwakste schakel
De randen van het isolatieglas en het kozijn zijn de zwakke schakels in de totale prestatie. Hoe kleiner de beglazing, hoe groter de invloed van de randafdichting van het isolatieglas. Zeker bij triple glas is een warm edge aan te bevelen en levert die een grotere bijdrage aan de daling van de Uraam prestatie. Een reductie tot 0,4 W/m2K is mogelijk). De oppervlaktetemperatuur van de rand van het glas stijgt behoorlijk door de warm edge. Bij HR++ glas levert dit een stijging op van ongeveer 6 graden bij een houten kozijn. Je vermijdt hiermee condensatie op de randen van het glas.
Cradle to Grave
Swisspacer was één van de eersten op de markt die de FDES publiceerde voor Swisspacer Advance en Ultimate, evenals de kruisroeden van Swisspacer. Het Zwitserse bedrijf is naar eigen zeggen ook de enige fabrikant van warm edge afstandhouders die zijn EPD’s heeft uitgebreid naar EN15804+A2 (Cradle to Grave). Sinds de wijziging van de Franse milieuregelgeving RE 2020 op 1 januari 2021 zijn fabrikanten van bouwproducten verplicht om uitgebreid bewijs te leveren van de milieu- en gezondheidseffecten van hun producten.
Gehele levenscyclus
Een FDES biedt informatie over de gehele levenscyclus. Dus over alle productcomponenten, de winning van grondstoffen, aanvullende producten tijdens de productie, installatie en onderhoud, maar ook over transport en verpakking. Naast de EPD (Environmental Product Declaration) bevat de FDES ook informatie over de gezondheid en het gebruikerscomfort. Het beoordeelt de effecten van het product op de gezondheidskwaliteit van binnenruimtes en water. Daarnaast is de bijdrage aan de levenskwaliteit in het gebouw geregistreerd, inclusief hygrothermisch, akoestisch, visueel en reukcomfort. De FDES moet aantoonbaar zijn opgesteld door een onafhankelijke organisatie, een derde partij doet de audit en de declaratie is vijf jaar geldig. ‘Het bijzondere voordeel’, aldus Swisspacer,’de FDES biedt objectieve, vergelijkbare, multicriteria-, kwantitatieve en kwalitatieve informatie. Het vormt de basis voor architecten, planners en gebouweigenaren om de juiste keuze te maken voor een zo duurzaam mogelijk gebouw.’
EPD’s afstandhouders isolatieglas vernieuwd
Swisspacer is één van de eerste fabrikanten die de FDES publiceert voor de warm edge spacer bars Swisspacer Advance, Ultimate en de Swisspacer Georgian bars. De fabrikant van extra isolerende afstandhouders voor isolatieglas heeft ook zijn EPD’s vernieuwd. Ze is naar eigen zeggen de enige op de markt die deze uitbreidt naar de EN15804+A2 ‘Cradle to Grave’ standaard. Dit onderstreept de ambities van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid. ‘Onze afstandsstaven helpen aantoonbaar energie, en dus CO2, te besparen in gebouwen. Ook zullen we onze voetafdruk in de productie continu verkleinen en betrouwbaar laten documenteren door EPD’s en FDES.’ Dat benadrukt Björn Kluth, Hoofd Verkoop en Marketing Frankrijk bij Swisspacer. De FDES wordt gepubliceerd in de Franse nationale referentiedatabase voor milieu- en gezondheidsgegevens over bouwproducten INIES. Net als de bijgewerkte EPD’s is die ook beschikbaar in het downloadgedeelte van Swisspacer.