Ga naar hoofdinhoud

PSA ook in vlakglasindustrie

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) gaat over hoe medewerkers met elkaar omgaan op de werkvloer. Maar liefst een derde van het langdurend ziekteverzuim heeft een psychische oorzaak. Niet alle klachten zijn werk gerelateerd. Gaat het wel om werk gerelateerde zaken, dan heeft psychisch verzuim vooral te maken met PSA. Ook in de vlakglasindustrie speelt dit thema.

PSA verwijst naar de belasting die voortkomt uit de wijze waarop het werk is georganiseerd en de manier waarop mensen met hun werkomgeving omgaan. Deze belasting kan verschillende vormen aannemen, zoals werkdruk, agressie, geweld, pesten, discriminatie en andere stressfactoren op de werkvloer die invloed hebben op het welzijn van werknemers. In Nederland is de wetgeving vooral gericht op het waarborgen van gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. PSA valt vaak binnen het kader van deze wetgeving. Hier is de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) van toepassing.  

Arbowet en PSA

De Arbowet in Nederland verplicht werkgevers om een beleid te voeren dat gericht is op het voorkomen of beperken van PSA. Werkgevers moeten risico’s voor werknemers inventariseren en evalueren en passende maatregelen nemen om deze risico’s te voorkomen of te verminderen. Dit doet de werkgever niet alleen, hij stemt dit af met de ondernemingsraad of de personeelsvertegenwoordiging. De Arbowet bevat specifiek voor PSA een aantal bepalingen die werkgevers verplichten om beleid te voeren op het gebied van ongewenst gedrag, zoals pesten en seksuele intimidatie.

Klachtenregeling

Werkgevers moeten onder andere een klachtenregeling hebben, een vertrouwenspersoon aanstellen en werknemers informeren over de risico’s en preventiemaatregelen. Het doel van deze wetgeving is om een gezonde en veilige werkomgeving te waarborgen en PSA zoveel mogelijk te voorkomen. Werknemers hebben ook rechten en verantwoordelijkheden op het gebied van arbeidsomstandigheden, en ze worden aangemoedigd om samen met werkgevers te werken aan een veilige en gezonde werkomgeving.

In Glas in Beeld (GIB#2 – april 2024) lees je het artikel volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…