Ga naar hoofdinhoud

GLASDAG (Gerrit Maring): ‘Met low-carbon glass sector verduurzamen’

Gerrit Maring, Sustainability Coördinator bij Pilkington Nederland, is één van de zes sprekers tijdens de GLASDAG 2024. Hij geeft op 27 juni antwoord op de vraag Low-carbon glass vraagt tot de helft minder CO2, maar is het nieuwe glas ook levensvatbaar? In de video licht hij een tipje van de sluier op.

NSG Group, Japans moederbedrijf van Pilkington Nederland, heeft in oktober 2023 wereldwijd Pilkington Mirai low carbon glass geïntroduceerd. Daarmee is NSG na Saint-Gobain Glass en AGC Glass de derde glasfabrikant die vlakglas met minder CO2-emissie op de markt brengt. Voor Pilkington Nederland valt de introductie samen met de Cradle to Cradle-hercertificering. De vermelding van haar glasproducten in categorie 1 van de Nationale Milieu Database loopt eveneens. Pilkington Mirai komt uit op de helft van de uitstoot van ‘gewoon’ floatglas. Dit lukt allereerst met een hoog percentage glasscherven (“cullet”). Daarnaast is het gebruik van biobrandstof in de floatglasproductie van grote invloed. De inzet van 100 procent groene energie voor alle overige energiestromen is eveneens belangrijk.

Ondertiteling? Ga naar YouTube.

GLASDAG 2024

Kom op donderdag 27 juni naar de Glasdag 2024 met als thema ‘Energie besparen met vlakglas’. Dit unieke evenement vindt plaats in de gloednieuwe nieuwe circulaire glasfabriek van GSF Glasgroep in Almere. Waar je een exclusieve kijk krijgt op het productieproces van vlakglas. Vlakglas is het meest innovatieve bouwmateriaal, echter voor de productie ervan is veel energie nodig. Met onder meer recycling, de inzet van cullet (glasscherven) en het hergebruik van bestaand isolatieglas doet de sector er alles aan om de hoeveelheid energie en het gebruik van grondstoffen te reduceren.

De duurzaamheidsslag van de sector brengt veel vragen met zich mee.

  • Wat is low-carbon glass?
  • Hoe zinvol en economisch is het voor woningcorporaties bij een renovatie om binnendeuren, roosters en ook vlakglas te hergebruiken?
  • Kun je bestaand glas niet alleen opnieuw inzetten maar ook veredelen, lamineren en harden, en ook gecoat glas hergebruiken?
  • Welk glasproduct kies je in welke toepassing: HR++ glas, triple glas of is het beter voor vacuümglas te gaan?
  • En als je dan toch zo goed mogelijk isoleert, hoe kun je dan het beste ventileren?

Maar ook:

  • wat komt er kijken bij de keuze voor een elektrische bus, zoals bedrijfsauto’s met glasrestelen, of is het beter toch nog voor diesel te gaan?

Zes sprekers geven antwoord op deze en andere cruciale vragen tijdens de GLASDAG 2024 op 27 juni. Schrijf je nu in.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…