Ga naar hoofdinhoud

Circulair glas: overheid ziet belang circulaire geveleconomie

Circulair glas maakt een wezenlijk onderdeel uit van de circulaire geveleconomie. Ook de overheid onderstreept het belang. De minister van Binnenlandse zaken en Koninkrijkrelaties en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat hebben daarom het Akkoord Circulaire Geveleconomie ondertekend.

De zes betrokken (branche)organisaties in de gevelbouw zijn verheugd dat beide bewindspersonen het akkoord hebben ondertekend. Initiatiefnemers van de circulaire geveleconomie zijn:

  • Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG)
  • Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie (VKG)
  • Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBVT)
  • Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS)

Circulair glas

Op het gebied van circulair glas gaat het om:

  • Bouwend Nederland Vakgroep GLAS
  • Vlakglas Recycling Nederland (VRN)

Kennismaken met circulair glas? Neem dan deel aan de GLASDAG 2024 dat als thema ‘Energie besparen met vlakglas’ heeft.

Ambities dichterbij

Met de ondertekening komt de ambitie een stap dichterbij om materiaal dat ooit een raam, kozijn, deur of een vliesgevel was, te hergebruiken. Dit bij voorkeur als onderdeel van een gevel in een nieuw gebouw. Ook CO2-reductie speelt naast circulariteit een hoofdrol. De glassector spant zich al langer met succes in om vlakglas te hergebruiken. Op onze site vind je meerdere voorbeelden van circulair glas. Met het tekenen van het Akkoord Circulaire Geveleconomie door beide ministeries hebben alle partijen getekend. En zijn afspraken gemaakt over de ambities, doelstellingen en activiteiten richting 2030. Het getekende akkoord vind je op de website circulairegeveleconomie.nl.

Aan de slag

De brancheorganisaties en bedrijven zijn inmiddels voortvarend aan de slag met de eerste fase. In deze fase inventariseren zij processen in de kringloop en oplossingen met als doel richtingen te bepalen. De daaropvolgende fasen betreffen het proefdraaien met systemen en de zorg voor instandhouding naar 2030 en verder. De toekenning van een investering vanuit het Nationaal Groeifonds in het programma Toekomstbestendige Leefomgeving maakt de plannen mogelijk. ‘De middelen zijn beschikbaar om met de ambitie van de Circulaire Geveleconomie verder aan de slag te gaan’, aldus de initiatiefnemers.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…