Richard Geraerts, Sales Manager Nederland (BU Facade) bij DUCO, is één van de zes sprekers tijdens de GLASDAG 2024. Hij geeft op 27 juni antwoord op de vraag Hoe verduurzaam je een woning met behoud van een goed binnenklimaat? In de video licht hij een tipje van de sluier op.
‘Over-isoleren’ is een niet te onderschatten issue’, legt Geraerts uit. ‘Door de beglazing te goed te laten isoleren, krijg je condensvorming op andere constructieve plaatsen in het gebouw. Dit heeft tot gevolg op langere termijn dat er vochtophopingen elders optreedt.’
Neveneffecten voorkomen
In oudere gebouwen vindt vervuilde en vochtige lucht gemakkelijk de weg naar buiten via allerhande kieren en spleten. Door nu echter beter te isoleren en luchtdicht te (ver)bouwen om aan de steeds strengere energieprestatie-eisen te voldoen, zijn gecontroleerde luchtstromen meer regel dan uitzondering. Geraerts: ‘Schadelijke binnenlucht moet het gebouw ook nog kunnen verlaten. Zo niet, dan neemt het risico op gezondheidsproblemen en vochtophoping aanzienlijk toe. Condensatie, schimmelvorming, concentratiestoornissen, hoofdpijn en muffe geurtjes zijn dagelijkse realiteit. Hoe voorkom je dergelijke negatieve effecten van isoleren? Ik geef daar tijdens de GLASDAG antwoord op.’
GLASDAG 2024
Kom op donderdag 27 juni naar de Glasdag 2024 met als thema ‘Energie besparen met vlakglas’. Dit unieke evenement vindt plaats in de gloednieuwe nieuwe circulaire glasfabriek van GSF Glasgroep in Almere. Waar je een exclusieve kijk krijgt op het productieproces van vlakglas. Vlakglas is het meest innovatieve bouwmateriaal, echter voor de productie ervan is veel energie nodig. Met onder meer recycling, de inzet van cullet (glasscherven) en het hergebruik van bestaand isolatieglas doet de sector er alles aan om de hoeveelheid energie en het gebruik van grondstoffen te reduceren.
De duurzaamheidsslag van de sector brengt veel vragen met zich mee.
- Wat is low-carbon glass?
- Hoe zinvol en economisch is het voor woningcorporaties bij een renovatie om binnendeuren, roosters en ook vlakglas te hergebruiken?
- Kun je bestaand glas niet alleen opnieuw inzetten maar ook veredelen, lamineren en harden, en ook gecoat glas hergebruiken?
- Welk glasproduct kies je in welke toepassing: HR++ glas, triple glas of is het beter voor vacuümglas te gaan?
- En als je dan toch zo goed mogelijk isoleert, hoe kun je dan het beste ventileren?
Maar ook:
- wat komt er kijken bij de keuze voor een elektrische bus, zoals bedrijfsauto’s met glasrestelen, of is het beter toch nog voor diesel te gaan?
Zes sprekers geven antwoord op deze en andere cruciale vragen tijdens de GLASDAG 2024 op 27 juni. Schrijf je nu in.