De achterban van de vakbonden CNV en FNV hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat dat op 28 februari is bereikt. Hiermee is de CAO Vlakglas 2024 definitief.
De CAO voor de groothandel in vlakglas, het glasbewerkings- en het glazeniersbedrijf heeft als belangrijkste punt een salarisverhoging van 6,5 procent per 1 januari 2024. Ook maakt de CAO Vlakglas een vierdaagse werkweek mogelijk (80% werken, 90% salaris en 100% pensioenopbouw). Die mogelijkheid is er voor medewerkers van 61 jaar en ouder die minimaal tien jaar in de glasbranche werkzaam zijn geweest.
Blij met CAO Vlakglas
Kees-Jan van den Brink, voorzitter onderhandelingsdelegatie werkgevers, is blij met het resultaat. ‘Na het vastlopen van de onderhandelingen over een nieuwe CAO eerder dit jaar, zijn wij blij dat de vakbonden hebben ingestemd met dit eerlijke en reële eindbod. Met deze historisch hoge loonverhoging laten werkgevers het belang zien van een goede CAO om personeel aan te kunnen trekken en te behouden. Zowel werkgevers als werknemers zijn daarnaast blij dat we de vierdaagse werkweek kunnen invoeren.’
Algemeen verbindend
Er wordt hard gewerkt om de afspraken in officiële teksten om te zetten, zodat werkgevers en werknemers de CAO Vlakglas kunnen aanmelden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie verklaart de CAO vervolgens als algemeen verbindend.
Vastgelopen onderhandelingen
Zoals Van den Brink al aangeeft, waren de onderhandelingen eerder dit jaar vastgelopen. De werkgevers waren in januari teleurgesteld over de reactie van werknemersorganisaties op het eindbod. Van de Brink noemde het voorstel voor 100 euro per maand structureel en 2,5 procent salarisverhoging ‘absoluut het onderste uit de kan’. Hank Oomkes, onderhandelaar van CNV Vakmensen, noemde het loonbod echter ‘ver onder de maat’ en gaf het een dikke onvoldoende.