Ga naar hoofdinhoud

Veilig werken: valbeveiliging zaak van leven of dood

Veilig werken op hoogte. Daar komt heel wat bij kijken. In Nederland werken elk jaar zo’n 2,1 miljoen mensen ruim 1,2 miljard uur op ladders, trappen, steigers, daken, balkons en platforms. Volgens het RIVM leidt werken op hoogte jaarlijks tot 557 ernstige ongevallen.

Ook glaszetters en glasmonteurs werken regelmatig op hoogte en dienen maatregelen te nemen om ongevallen te voorkomen. Height Safety Specialist Bob van Velzen van hijs-, hef- en valbeveiligingsbedrijf Louis Reyners uit Zaandam legt in Glas in Beeld uit welke ‘veilig werken oplossingen’ er zijn.

Maatregelen veilig werken op hoogte verplicht

Op een werkplek waar het gevaar bestaat om van hoogte te vallen, moet een werkgever maatregelen nemen. Boven de 2,50 meter is dit wettelijk verplicht, maar ook onder de 2,50 meter moet de werkgever maatregelen treffen als er een risico is om te vallen. Werknemers mogen werkzaamheden op hoogte alleen uitvoeren vanaf een veilige en ergonomisch verantwoorde steiger, stelling, bordes of werkvloer. Als dat niet mogelijk is, dan moet het meest geschikte arbeidsmiddel worden gekozen om het werk zo veilig mogelijk uit te voeren. 

Tranen in de ogen

Van de filmpjes op internet van gevaarlijke situaties bij werken op hoogte schieten soms de tranen je in de ogen. Ook Van Velzen ziet het in de praktijk gebeuren dat niet altijd conform de wet- en regelgeving op hoogte wordt gewerkt. ‘Veel gehoorde excuses’, zegt hij, ‘is dat het te kostbaar is. Ook dat het werk te lang duurt door het aanbrengen van voorzieningen en het niet mogelijk is voorzieningen te plaatsen. Dat je je uit de markt prijst is ook een veelgehoord argument. Het is vaak sneller om het niet te doen: snel even de ladder op, je doet je ding en gaat weer naar beneden. Daar tegenover staat de veilige route van eerst een ankerpunt aanbrengen. Dan een harnas aandoen en veiligheidslijn aanklikken. Vervolgens omhooggaan, je werk doen en alles weer afbreken. Dat is een hoop gedoe maar uiteraard is dit geen steekhoudend excuus. Veilig werken op hoogte is cruciaal om levens te sparen.’

Veilig werken: goed communiceren

Gelukkig zijn er veel glasbedrijven die zich wel aan de eisen houden met werkgevers die hun werknemers niet aan valgevaar laten blootstaan. Vakgroep GLAS heeft veilig werken ook ingebed in GlasKeur, het keurmerk voor het plaatsen van glas voor bedrijven zoals glaszetters, glasproducenten en glashandelaren. Van Velzen: ‘Het is ook een kwestie van goede communicatie en logisch nadenken. Hoe groter de valhoogte, hoe meer kans op ernstig letsel en sterfte. Daarnaast blijkt dat er geen veilige grens is voor werken op hoogte: werken op hoogtes onder 2,5 meter brengt ook risico’s met zich mee. En ook dan vinden er ernstige ongevallen plaats. De oorzaak is dan vaak een onveilige of verkeerde werkmethode.’

In de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2024) lees je het volledige artikel over veilig werken op hoogte. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…