Ga naar hoofdinhoud

GLASDAG 2024 – Sprekers

glasdag 2024

Zes sprekers geven op de Glasdag antwoord op vragen als:

  • Wat is low-carbon glass?
  • Hoe zinvol en economisch is het voor woningcorporaties bij een renovatie om binnendeuren, roosters en ook vlakglas te hergebruiken?
  • Welk glasproduct kies je in welke toepassing: HR++ glas, triple glas of is het beter voor vacuümglas te gaan?

En meer! Bekijk hieronder een uitgebreid overzicht van alle sprekers en hun onderwerpen.

Davy Wagemakers - spreker Glasdag 2024

Isolatieglas en andere circulaire bouwmaterialen

De renovatie van het Rivierenhuis in Amsterdam toont dat hergebruik van glas en andere bouwmaterialen mogelijk is

Davy Wagenmakers, Directeur van Hemubo

Alleen al in Nederland komt jaarlijks meer dan 90.000 ton glas uit bouw- en sloopafval vrij. Materiaal waar overwegend weinig hoogwaardigs mee gebeurt. En dat terwijl er de komende jaren in ons land veel bijgebouwd moet worden en de vraag naar duurzame bouwmaterialen stijgt. Belangrijke stimulans is dat de bouw in 2030 voor 50 procent op hernieuwbare en secundaire grondstoffen moet draaien, en in 2050 voor 100 procent. Hemubo heeft onderzoek gedaan naar welke producten en bouwdelen het meest worden vervangen tijdens groot onderhoud of renovatie. Met ander woorden: welke delen hebben de grootste impact, worden het vaakst verbruikt of hebben vanuit het oogpunt van circulariteit de grootste kans van slagen? Dat blijken in de praktijk binnendeuren, kozijnen, glas, ventilatieboxen, CV-ketels, maar ook materieel als steigernetten, te zijn. De renovatie van het Rivierenhuis in Amsterdam toont dat hergebruik van glas en andere bouwmaterialen mogelijk is.

Low-carbon glass

Low-carbon glass vraagt tot de helft minder CO2, maar is het nieuwe glas ook levensvatbaar?

Gerrit Maring, Sustainability Coördinator bij Pilkington Nederland

NSG Group, Japans moederbedrijf van Pilkington Nederland, heeft in oktober 2023 wereldwijd Pilkington Mirai low carbon glass geïntroduceerd. Daarmee is NSG na Saint-Gobain Glass en AGC Glass de derde glasfabrikant die vlakglas met minder CO2-emissie op de markt brengt. Voor Pilkington Nederland valt de introductie samen met de Cradle to Cradle-hercertificering en de vermelding van haar glasproducten in categorie 1 van de Nationale Milieu Database. Met zowel een hoog percentage glasscherven (“cullet”) als het gebruik van biobrandstof in de floatglasproductie én de inzet van 100 procent groene energie voor alle overige energiestromen komt Pilkington Mirai uit op de helft van de uitstoot van ‘gewoon’ floatglas.

Gerrit Maring, spreker Glasdag 2024

100% Hergebruikt vlakglas – vervolgonderzoek

Het is goed mogelijk bestaand glas te hergebruiken, maar kun je het ook veredelen?

Ing. Jolanda Tetteroo, Projectleider bij het Kenniscentrum Techniek van Hogeschool van Amsterdam (HvA)

In het RAAK-mkb-project ‘100% Hergebruikt Vlakglas’ onderzoeken penvoerder HvA, TU Delft, mkb-bedrijven en brancheorganisaties het hoogwaardig hergebruik van vlakglas. Dit om bij te dragen aan de toepassing van circulaire raambeglazing met volledig hergebruikt vlakglas. In het onderzoek Hergebruikt Isolatieglas (2021-2023) is gebleken dat hergebruik van vlakglas door demontage en opnieuw assembleren zeer kansrijk is. De glasverwerkende bedrijfspartners zien ook kansen in het selecteren, opwaarderen en verwerken van gebruikt basisvlakglas tot circulair speciaal vlakglas, maar ze ervaren uitdagingen om dit technisch en financieel voor elkaar te krijgen. Het vervolgonderzoek concentreert zich daarom op de ontwikkeling van drie soorten circulair speciaal glas: gebruikt vlakglas harden en lamineren en bestaand warmte-isolerend gecoat vlakglas hergebruiken.

Elektrisch glasbussen/glasrestelen

De meeste bedrijven kiezen nog voor diesel, maar wie verder kijkt elektrificeert z’n wagenpark

Francesco van Ooyen, DGA Glashandel van Ooyen

Het mobiliteitslandschap staat veel verandering te wachten door het afschaffen van de BPM-vrijstelling op zakelijke brandstof-bestelauto’s en de komst van Zero Emissie-zones in de Nederlandse binnensteden. Elektrificatie van het wagenpark zal worden aangejaagd en bedrijven worden aangespoord een bijdrage te leveren aan verduurzaming. Dit brengt diverse nieuwe uitdagingen met zich mee. Moet ik nu al een elektrisch voertuig aanschaffen? Kan ik na 2025 nog wel mijn werk doen? Veel bedrijven worstelen vanzelfsprekend met deze vragen. Om de overgang naar de invoer van ZE-zones ietwat soepeler te laten verlopen voor bedrijven is er een overgangsregeling. Euro 5 diesel voertuigen mogen nog tot 1 januari 2027 de zones in, Euro 6 diesel tot 1 januari 2028. Mede door de afschaffing van de BPM-vrijstelling vanaf 2025 kiezen veel bedrijven dit jaar nog op grote schaal voor een dieselvoertuig. Niet Glashandel Van Ooyen dat al in 2022 voor elektrische glasbussen heeft gekozen. Hoe werkt dat in de praktijk qua gewicht en actieradius?

Van HR++ en triple glas tot vacuümglas

Welk glastype komt waar het beste tot z’n recht en wat adviseer je aan je klant?

Peter van Dijk, Adviseur en docent Kenniscentrum Glas

Glas blijft de zwakke schakel in de thermische isolatie van een woning of gebouw. Zelfs hoog isolerend dubbelglas (isolatiewaarde Ug tot 1,0 W/m2K) komt niet verder dan de prestatie van een gevel met een Rc van nog geen 1,0 m2K/W en dat terwijl een gevel volgens de nieuwste BENG-eis een minimale Rc-waarde van 4,7 moet hebben. Triple glas (Ug 0,7 W/m2K) is beter, maar past vaak niet in de bestaande kozijnen. Vacuümglas heeft een Ug tot 0,45 W/m2K en past wel, maar is kostbaar en schiet weer vaak z’n doel voorbij als je kijkt naar de kwaliteit van het kozijn. In bestaande, niet geïsoleerde (stalen) kozijnen, krijg je grote problemen als je die niet ook aanpakt. Wordt het glas toegepast in een (monumentaal) bestaand kozijn of raam met een houtdikte van 25 millimeter dan is het contrast wel erg groot. In dit soort kozijnen zitten ook kieren in de aansluiting van muur en kozijn en de draaiende en bewegende gedeeltes sluiten niet volledig af. In oude panden is zelfs de spouwmuur vaak nog open. Waar pas je welk type isolatieglas toe?

‘Isoleren met glas? Ja! Maar vergeet niet te ventileren’

Hoe verduurzaam je een woning met behoud van een goed binnenklimaat?

Richard Geraerts, Sales Manager Nederland (BU Facade) bij DUCO

‘Over-isoleren’ is een niet te onderschatten issue. Door de beglazing te goed te laten isoleren, krijg je condensvorming op andere constructieve plaatsen in het gebouw. Dit heeft tot gevolg op langere termijn dat er vochtophopingen elders optreedt. In oudere gebouwen vindt vervuilde en vochtige lucht gemakkelijk de weg naar buiten via allerhande kieren en spleten. Door nu echter beter te isoleren en luchtdicht te (ver)bouwen om aan de steeds strengere energieprestatie-eisen te voldoen, zijn gecontroleerde luchtstromen meer regel dan uitzondering. Schadelijke binnenlucht moet het gebouw ook nog kunnen verlaten. Zo niet, dan neemt het risico op gezondheidsproblemen en vochtophoping aanzienlijk toe. Condensatie, schimmelvorming, concentratiestoornissen, hoofdpijn en muffe geurtjes zijn dagelijkse realiteit. Hoe voorkom je dergelijke negatieve effecten van isoleren?

Richard Geraerts, spreker Glasdag 2024

Aanmelden Glasdag 2024

Abonneevoordeel

Ben je abonnee van Glas in Beeld of een van de andere Eisma vakbladen?

Regulier ticket

Wil jij meer weten over energie besparen met vlakglas? Meld je dan nu aan!

Leden OnderhoudNL

Ben je lid van OnderhoudNL? Meld je nu aan!

De GLASDAG 2024 wordt mede mogelijk gemaakt door:

GSF Groep - Logo
KCG - logo
OnderhoudNL - logo
Vandaglas - logo
Pilkington logo - Glasdag 2024

Glasdag 2024 bij GSF Glasgroep, Almere