Ga naar hoofdinhoud

Nijpend tekort vakmensen aangepakt

Het ROC van Amsterdam – Flevoland en detacheringsbureau Karackter slaan de handen ineen. De twee willen het nijpende tekort aan vakmensen in de bouw- en infra-sector aanpakken.

MBO College Hilversum en MBO College Westpoort, beiden onderdeel van het ROC van Amsterdam, bundelen hun krachten met Karackter. Dit om toekomstige vakmensen innovatieve opleidingsmogelijkheden te bieden. Achterliggend doel: de groeiende vraag naar gespecialiseerd personeel in de bouwkunde en GWW beantwoorden. In een tijd waarin de arbeidsmarkt schreeuwt om vakmensen in de bouwkunde en GWW, is de doelstelling van de partners om jongeren op te leiden op niveau 4 richting Bouwkunde en GWW.

Afgestemd op de vraag

Kandidaten volgen een erkende mbo-niveau 4 opleiding. De opleiding is afgestemd op de doelgroep en de vraag vanuit het bedrijfsleven. De werknemers zijn in dienst van Karackter en volgen tegelijkertijd een BBL-opleiding niveau 4 Bouwkunde/GWW. Karackter zorgt voor een leerwerkplek, terwijl de mbo-colleges de opleiding verzorgen die normaliter twee jaar duurt. De kandidaten krijgen begeleiding en onderwijs op maat vanuit de mbo-colleges. Karackter zorgt voor een coachingstraject en scholing op het gebied van werknemersvaardigheden.

Leren en werken

Gedurende de opleiding werken kandidaten vier dagen per week bij het leerbedrijf. Ze brengen ze één dag per week door op school. Het onderwijs voor Bouwkunde vindt plaats in Hilversum, terwijl het onderwijs voor GWW plaatsvindt in Amsterdam/Diemen.

Gemotiveerde kandidaten

Karackter onderscheidt zich door zich voornamelijk te richten op de motivatie van de kandidaat tijdens het selectieproces. Naast het controleren van het opleidingsniveau door de mbo-colleges, ligt de nadruk sterk op het beoordelen van de motivatie van de kandidaat. Op deze manier zorgt Karackter ervoor dat een kandidaat voldoet aan de gestelde richtlijnen. Ook een sterke intrinsieke motivatie om succesvol deel te nemen aan het programma wordt zo duidelijk. Het aantal opgeleide vakmensen neemt op deze manier toe.

Vakmensen glassector

Ook de glassector doet er alles aan het tekort aan vakmensen terug te brengen. In september is een nieuwe, tweede groep studenten van elf deelnemers gestart met de tweejarige MBO-opleiding Glaszetter in Nieuwegein. De MBO-opleiding Glaszetter is een bedrijfsopleiding: de studenten werken per week vier dagen en gaan één dag naar school. De deelnemende bedrijven van Vakgroep Glas zijn GSF Glasgroep, Glasindustrie La Paloma, Dorst Glasservice, Stekelenburg Glas, Glasservice Langenhuizen en Glas van Veen. Dit laatste bedrijf is ook lid van OnderhoudNL. Vvan deze brancheorganisatie is er ook een student van Ten Brummelhuis Groep. Verder zijn er nog twee deelnemers van bedrijven die niet bij één van de brancheorganisaties zijn aangesloten.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…