De nieuwe Glas in Beeld (GIB#6 – december 2023) verschijnt deze week en staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector. Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger leggen. Ook helpen de artikelen uit Glas in Beeld jou en je medewerkers verder te professionaliseren in deze mooie sector.
POLFLAM GAIA brandwerend low-carbon glass
In een wereld waar milieubewustzijn steeds belangrijker wordt, staan producenten onder toenemende druk om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. In samenwerking met Pilkington introduceert POLFLAM een low-carbon alternatief voor regulier brandwerend glas.
Gebogen glas ‘goud’ voor vandaglas
Met z’n productielocaties in Nederland en Duitsland heeft vandaglas een compleet gamma aan glasproducten van eigen makelij in huis. In ons land gaat het om Emmen (isolatieglas), Almelo (enkel- en interieurglas) en Swalmen (spiegels). In Duitsland zijn er faciliteiten in Radeburg (gehard, gelamineerd, structureel verlijmd en gezeefdrukt isolatieglas) en Berlijn (gebogen glas). Met dit laatste in de architectuur zo populaire product maakt vandaglas vaak het verschil.
Arno Spierings trots op 25 jaar De Glascentrale
Arno Spierings was op 1 juni 25 jaar eigenaar van De Glascentrale in Tilburg, waar hij tien jaar daarvoor, in 1988, als glaszetter in dienst kwam. De 35 jaar ervaring van Spierings in het glas is aanleiding voor een interview met een gedreven ondernemer. Lees het volledige interview in Glas in Beeld.
Ruit wegschrapen niet wenselijk, wel innovatief
Op Eindhoven CS waren meerdere van de bovenste platen van een glazen vloer stuk. NS Stations heeft de vloer niet vervangen maar de kapotte geharde bovenplaten met een speciale frees verwijderd. Vervolgens is een ‘opofferingsplaat’ geplaatst en afgekit.
Vetrotech ‘leading’ in brand- en kogelwerend glas
Vetrotech Saint-Gobain heeft begin deze maand in Würselen, bij Aken, een faciliteit voor het testen van kogelwerend glas in gebruik genomen. We maakten een schietproef en brandproef mee.
Brandveiligheid eenvoudiger met nieuwe praktijkrichtlijn
Dankzij een vereenvoudigde rekenmethodiek en een heel aantal voorbeelden kunnen bedrijven met de nieuwe NPR 6668 zelf WBDBO-berekeningen maken voor eenvoudige situaties, zonder een specialist in te hoeven schakelen. Verder geeft de praktijkrichtlijn een nadere toelichting op de complexe rekenmethodiek die in de NEN 6068 beschreven is met als doel de algemene kennis op gebied van brandveiligheid te vergroten.
‘Vlakglas als alternatief voor aluminium en kunststof’
DGA Gerlof Reijneker van Steinfort valt meteen met de deur in huis. ‘Wat voor kip als het meest veelzijdige stukje vlees geldt, geldt ook voor glas. Met vlakglas is veel meer mogelijk dan het vullen van de gaten in gevels.’
Brandwerend glas: alleen adviseur bepaalt brandeisen en -criteria
Waar begint en waar eindigt de rol van het glasbedrijf als het gaat om het meedenken over het toepassen van het juiste type brandwerend glas? Die rol is niet voor het glasbedrijf of de aannemer, maar voor de bouwadviseur. Dat vindt ook Carolien Boot, Senior adviseur brandveiligheid bij Heijmans. ‘Maar in de praktijk gaat het helaas wel eens anders’, zei Boot tijdens het webinar ‘Werken met de nieuwe NEN 6069’ van BBN en NEN.
Thermische glasbreuk door zon en reflectie
Kort na oplevering van een pand treedt breuk op in een isolatieruit in de gevel. Een standaard thermische breukanalyse voorspelt een minimale kans op thermische breuk. Wat is er loos?
In de jongste uitgave van Glas in Beeld lees je alle artikelen volledig. Nog geen abonnee? Kijk hier voor de mogelijkheden van een volledig of digitaal abonnement.