Ga naar hoofdinhoud

Thermische glasbreuk door zon en reflectie

Kort na oplevering van een pand treedt breuk op in een isolatieruit in de gevel. Een standaard thermische breukanalyse voorspelt een minimale kans op thermische glasbreuk. Wat is er loos?

Na vervanging van de eerste ruit breekt ook de nieuwe ruit binnen afzienbare tijd. Als ook deze ruit vervangen wordt, volgt hetzelfde verhaal.

Toch thermische glasbreuk?

De betreffende ruit is gesitueerd naast de hoofdingang van het gebouw en bevindt zich op begane grondniveau. De ruit is opgenomen in een vliesgevelsysteem en het herstel van het glas wordt steeds door dezelfde partij gedaan. De ruiten naast deze ruit, alle met eenzelfde opbouw, zijn in deze periode onbeschadigd gebleven. Op foto 1 is met rood aangegeven op welke positie de problemen zich voordoen. Door de breuken is de vraag gerezen of de glaszetter de ruiten wel op de juiste wijze in de gevel plaatst of dat er iets anders aan de hand is.

Onderzoek thermische glasbreuk

Om deze reden is Peutz Geveltechniek verzocht onderzoek uit te voeren naar de beschadigde ruit die nog in de gevel zit. De ruit die ter discussie staat is voorzien van een gelaagd binnen- en buitenblad. Het buitenblad van het isolatieglas is aan de spouwzijde (positie 2) voorzien van een zonwerende coating. Het toegepaste vliesgevelsysteem is van het type FW50+.

Breukpatroon

De ruit bevindt zich in de oostgevel van het gebouw. De breuk bevindt zich in het gelaagde buitenblad van het isolatieglas in de glasplaat die aan de spouw van het isolatieglas grenst. In de gebroken glasplaat bevinden zich meerdere breuklijnen. Het breukpatroon is op de foto met rode lijnen schematisch weergegeven. Gezien de Wallner-lijnen op het breukvlak bevindt de oorsprong van de breuk zich bij de rechter ruitrand (van buitenaf gezien) op circa 1,1 meter afstand van de onderzijde van de ruit.

Lees het gehele artikel over de oorzaak van thermische glasbreuk in de jongste uitgave van Glas in Beeld: GIB#6 – december 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier naar de mogelijkheden.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…