Ga naar hoofdinhoud

Duurzame gebouwen: Jakoba Mulderhuis en Sluishuis

Het Jakoba Mulderhuis in Amsterdam en het Sluishuis in IJburg waren dit jaar genomineerd als BNA Beste gebouw 2023. Beide projecten zijn beglaasd met glas van AGC Glass Europe en zijn duurzame gebouwen.

Het Jakoba Mulderhuis heeft BREEAM Excellent en het Sluishuis een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01.

Waarom Jakoba Mulderhuis zo duurzaam?

De ritmische gevel van het Jakoba Mulderhuis is voorzien van glas met een ipasol Ultraselect 62/29 coating. Het glas is niet alleen zonwerend maar ook geluidwerend en draagt bij aan de duurzaamheid van het schoolgebouw dat BREEAM Excellent heeft. Het Passief Bouwprincipe houdt een luchtdichtheid en hoge isolatiegraad in, mede door het zon- en geluidwerende isolatieglas.

Duurzaam met zonwerend glas

Ipasol ultrasepect 62/29 combineert een hoge lichttransmissie (tV 62%) met een lage zonnefactor (g 29%). Een coating op positie 2 van het glas, bestaand uit drie zilverlagen, zorgt voor een selectiviteit die hoger is dan factor 2. Het glas heeft een reflectie van 10 procent, waarmee een neutrale uitstraling wordt bewerkstelligd, en een isolatiewaarde van 1,0 W/m2K. Optimale lichtdoorlaat in combinatie met het weren van zonnewarmte, om opwarming en dus hoog energieverbruik voor koeling te voorkomen, is de uitdaging van elke glas- en coatingproducent.

Het ipasol Ultraselect 62/29 is gedubbeld met een zwarte warme edge spacer; aan de gevels met de zwaarste geluidsbelasting zijn zowel de buiten- als binnenruit gelamineerd met een Stratophone geluidwerende folie. Tweezijdig brandwerende puien van Pyrobel 16T zijn de veilige kers op de taart.

Sluishuis verrast

Het volume van het Sluishuis weet je van alle kanten te verrassen. Vanuit de plattegrond ziet het bouwwerk eruit als een traditioneel rechthoekig blok, maar vanuit willekeurig welk ander standpunt dan ook krijgt het pand ineens een volstrekt asymmetrisch karakter.

Sluishuis ook duurzaam

Het Sluishuis is een passief gebouw met een Energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van -0,01. Dit betekent dat het gebouw zeer duurzaam is omdat het meer energie produceert dan het gebruikt. De verwarmingsbehoefte van het gebouw is geminimaliseerd door het combineren van isolatietechnieken, triple glas, warmteterugwinning van de ventilatiesystemen en afvalwateropvang. Het glas heeft een iplus 1.1 coating met een premium warm edge spacer voor een extra lage U-window.

Lees het volledige artikel over deze duurzame gebouwen in Glas in Beeld #5 – 2023 of download het artikel hier.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…