Glasbreuk lijkt steeds vaker een thermische glasbreuk. Hoe zit dat? Het merendeel van de glasbreuken waar glasherstelbedrijven mee worden geconfronteerd lijken thermisch van aard. Nu is het de laatste tijd behoorlijk warm, maar ook in de winter voert thermische breuk de boventoon.
Opdrachtgevers (verzekeraars) vragen zich af hoe het kan dat er zoveel glasbreuk is met het verschil in warmte als oorzaak. ‘Jullie producten zijn toch zo hoogwaardig? Vroeger had je amper last van thermische glasbreuk.’
Een ruit of glasplaat enkel (float)glas is bestand tegen een bepaalde thermische spanning. Stel er is een ruit onder een balkon. Hierdoor kan er sprake zijn van slagschaduw; de zon belast een gedeelte van de ruit en het andere gedeelte valt door het uitkragende balkon in de schaduw. Hierdoor kunnen er twee verschillende temperaturen ontstaan in de glasplaat zelf. Worden deze verschillen zo groot dat de ruit hier niet tegen kan, zal de glasplaat spontaan breken door deze te hoge thermische spanningen. Nog een paar mogelijke oorzaken van thermische breuk: zonwering die maar een deel van het glas afdekt of een zwarte schooltas (te dicht) tegen het glas, ruiten met een donkere PVB-folie, ruiten die (achteraf) voorzien zijn van een gekleurde folie en ruiten met daarachter dikke, donkere gordijnen strak aansloten op de dag.
Lees het volledige artikel van Kenniscentrum Glas over thermische glasbreuk in Glas in Beeld #4 – september 2023. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement. Of koop GIB#4 in onze shop.
Bij de beoordeling van glasbreuken kan ik alleen maar vaststellen dat thermische breuken inderdaad frequenter voorkomen. Maar….dit is vooral een gevolg van de slechtere kwaliteit van het glassnijden. Door een slechte glaskant verlaagt het benodigde temperatuur verschil drastisch. Hierdoor ontstaan sneller thermische breuken. Het is daarom bij de beoordeling van glasbreuken primordiaal om eerst de kwaliteit van de glaskant te inspecteren. Hoe beter de afwerking van de glaskant hoe lager het risico op thermische breuk!
Wat Filip Roosemont schrijft, dat heb ik eerder gehoord. Echter de leverancier spreekt dit stellig tegen.
Ook een beschadiging aan de rand (als de glaszetters ergens met het glas tegen aan zijn gekomen) schijnt gevoelig te zijn voor thermische breuken.
Het klopt dat het isolatieglas ‘er wat slechter’ ziet de laatste jaren. Produktie druk bij de fabrikant vermoed ik. Wat ook speelt is dat bij nieuwbouw vrij grote glas oppervlaktes worden toegepast met als binnenruit (en vaak ook buitenruit) een gelaagde 331 hr. Die gaan bij het minst geringste kapot door o.a. temperatuurverschillen. Daarnaast is de eindgebruiker niet op de hoogte wat thermische breuk is en ontstaat Dus zet men gemakkelijk een grijze bank of even de tuinkussens voor het raam. Informatie vanuit de branche naar de particulier kan nooit genoeg zijn.
https://www.kenniscentrumglas.nl/wp-content/uploads/Consumentenfolder-BNVG-Isolerende-beglazing.pdf
en het toepassen van gelaagd glas is ook een boosdoener
Glas in Beeld nieuwsbrief van di. 24 aug. 2016 ‘Glasbreuk: gevelbouwer vervangt glas onder garantie’ geeft hier een schadegevalletje t.g.v. randbeschadiging wat thermische glasbreuk in de hand heeft gewerkt. Zie url.
HR-glas moet om schade te voorkomen afgedekt worden met bij voorkeur witte folie als deze in opslag bij een volgeladen bok en wanneer te veel zonnewarmte wordt opgenomen.
In het algemeen kan bij een temperatuurverschil van 25 oC à 30 oC het risico op spontane breuk door thermische oorzaken ontstaan.
Als ruiten in voorgespannen (geharde) of in heat strengthened geleverd worden, is de kans op thermische breuk nihil. Deze glassoorten kunnen temperatuurverschillen tot 100 oC zonder schade doorstaan.
/www.glasinbeeld.nl/?s=Glasbreuk%3A+gevelbouwer+vervangt+glas+onder+garantie&submit=Zoeken