Veilig en gezond werken in glasbedrijven is meer dan een kwestie van handschoenen en hefkranen gebruiken. Het is vooral verantwoordelijkheid nemen door werkgevers en werknemers, voldoen aan de wettelijke randvoorwoorden uit de verplichte Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) én de Arbocatalogus gebruiken als raadgever ‘want glasplaten tillen in t-shirt en korte broek is niet meer van deze tijd.’
Glasproducten toegepast in de bouw worden steeds groter en zwaarder. Niet alleen voor isolatieglasmakers en bewerkingsbedrijven, maar ook voor de groothandel en glaszetters in de bouw. Wie veilig en efficiënt met glas wil werken, zowel in de productie als in de montage, moet veiligheid hoog in het vaandel hebben.
OnderhoudNL en Vakgroep GLAS
Elk bedrijf heeft ermee te maken en moet er wat aan doen, ook glaszetters. In elk geval is er werk aan de winkel, ook voor ZZP’ers die wel eens anderen inhuren. We vragen Koen van Domselaar en Ferdinand Wieman, respectievelijk Manager Arbo & Milieu en Sectormanager Glas van OnderhoudNL, hoe het zit met de speciale branche-RI&E waarmee je online aan de slag kunt om aan de regelgeving te voldoen. En aan vakgroepsecretaris Cor Wittekoek vragen we hoe Bouwend Nederland Vakgroep GLAS glaszetters en -monteurs ‘gezond hun pensioen laat halen’.
Lees het volledige artikel in Glas in Beeld#3 – juni 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.