Met ingang van 1 januari 2024 treedt de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb) definitief in werking. Met de komst van de wet nemen we afscheid van het traditioneel werken onder bouwtoezicht en gaan we bouwen onder kwaliteitsborging. En dat gaat veel veranderingen met zich meebrengen.
Zo zullen binnen de wet de rechten van de opdrachtgever beter geborgd worden. Dit betekent dat iedere partij binnen het bouwproces de regels rondom de overeenkomst, uitvoering, gereedmelding en oplevering strikt dient op te volgen. Wil jij als professional weten wat er exact verandert met de komst van de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen? En wat het verschil gaat zijn tussen het bouwen onder kwaliteitsborging straks versus de huidige manier van werken onder traditioneel bouwtoezicht? Volg dan de online cursus Wkb in de praktijk. Deze online cursus bestaat uit twee onderdelen.
E-learning Wkb actueel
Je krijgt binnen Online Bouw Academie toegang tot de e-learning Wkb actueel. Door het volgen van deze e-Learning leer je wat de wet qua regelgeving inhoudt. Deze e-learning wordt regelmatig geactualiseerd. En je krijgt een jaar lang toegang zodat je jezelf continu op de hoogte houdt van de meest recente ontwikkelingen. De E-learning bestaat uit de volgende modules.
- Van bouwtoezicht naar kwaliteitsborging
- Bouwrecht en de Wkb
- BENG en de Wkb
- Wkb in de praktijk
- Bouwkwaliteit
- Praktijkopdracht + toetsvragen
Teams sessie Wkb in de praktijk
Tijdens een 2,5 uur durende online Teams sessie duiken we de praktijk in. Jouw praktijk om precies te zijn. Aan de hand van voorbeelden legt onze docent je uit wat het werken onder de Wkb gaat inhouden. Zo krijg je onder meer uitgelegd wat er vanuit de wet verwacht wordt van je, hoe je zorgt voor de juiste dossieropbouw en op welke wijze je dient te communiceren met klanten en bouwpartners. De Online Bouw Academie houdt de online Teamssessie op woensdag 27 september 2023 van 09.00 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 16.00 uur.
Docent Rens ten Hagen
Docent Rens ten Hagen geeft zowel de e-learning als de Teamssessie. Hij is expert op het gebied van de Wkb. Hij is als hoofddocent verbonden aan BouwProfs, de opleider waar Online Bouw Academie nauw mee samenwerkt. Rens ten Hagen is tevens voorzitter van de NEN-commissie Harmonisatie Woningkeur.
Omgevingswet
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen is gelinkt aan de Omgevingswet die eveneens in 2024 van kracht wordt. Vanaf 1 januari is dus niet meer de vergunning op papier leidend, maar de uitgevoerde kwaliteit. Een kwaliteitsborger geeft dan bij oplevering een verklaring af dat het bouwwerk voldoet aan de bouwregelgeving. Dat doet deze op basis van bewijs dat de aannemer hem levert in combinatie met eigen controles. Dit is behoorlijk ingrijpend, ook voor de glassector.
Het zelf borgen van de kwaliteit van een bouwwerk brengt voor vlakglasbedrijven een behoorlijke papierwinkel met zich mee. Belangrijkste boodschap: registreer alles zodat je kunt aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. Oftewel: ‘leg vast, leg vast, leg vast’, zoals we eerder in ons magazine beschreven.