In de nieuwsbrief van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) lezen we dat SFEER een nieuw raam ontwikkeld. De bouwsector levert een groot aandeel van het totale energieverbruik en de CO2-uitstoot in Nederland. Ongeveer een derde hiervan komt voor rekening van de branche. Ramen zijn, wat betreft energieverlies, het meest kwetsbare onderdeel van een gebouw. Daarom ontwikkelt een veelheid aan partijen, waaronder enkele glasbedrijven, binnen het project een circulair raamrenovatieconcept. Hierbij wordt oud glas in nieuwe ramen hergebruikt en worden ‘slimme’ raamproducten ontwikkeld om ramen te renoveren.
Groot deel glas aan vervanging toe
De huidige ramen in gevels in ons land bestaan grotendeels uit systemen die niet aan de energieprestatienormen voldoen. Door deze laagwaardige structuren is een groot deel van het momenteel gebruikte glas in gebouwen aan vervanging toe. Het ontwikkelen van nieuwe, circulaire raamproducten versnelt het renovatieproces en verminderd de milieu-impact van renovatie. Het SFEER-project focust zich op een innovatief thermochroom raam en twee typen slimme retrofit raamfolies. Concreet kunnen deze ontwikkelingen leiden tot een jaarlijkse energiebesparing van meer dan 30% en een CO2-besparing van 5,8 megaton uitstoot per jaar.
Wat zijn de beoogde resultaten?
De hoop is volgens VRN dat het project de volgende resultaten oplevert.
- Een proces om bestaande ramen op een efficiënte manier te demonteren, uit elkaar te halen, het glasoppervlak te reinigen, te karakteriseren en te voorzien van isolatiecoatings, om hergebruik van glasplaten mogelijk te maken.
- Een nieuwe thermochrome PVB-folie voor het lamineren van hergebruikt glas om veiligheidsglas te maken, inclusief circulair ontwerp voor recycling en hergebruik van het functionele materiaal.
- Nieuwe fotochrome en thremochrome retrofit raamfolies, inclusief circulair ontwerp voor recycling en hergebruik van het functionele materiaal.
De technologieën die de basis vormen voor de SFEER-producten hebben zich op laboratoriumschaal bewezen en zijn klaar voor opschaling en optimalisatie. Ze worden doorontwikkeld naar pilotschaal met demonstratietesten in een realistische omgeving.
Deelnemers SFEER-project
Het SFEER-project loopt van 1 april dit jaar tot 31 maart 2027. De uitvoerende partijen zijn: ClimAd Technology, TNO, Zuyd Hogeschool, TU Eindhoven, Hemubo, GSF Glasgroep, OMT Solutions, Timmermans Hardglas, Sekisui Europe, Ecomatters, Vlakglas Recycling Nederland, en de Alliantie. ClimAd Technology is penvoerder. Voor het project is ruim 2,8 miljoen subsidie beschikbaar.
Korte omschrijving
- Het ontwikkelen van een proces om oud vensterglas te hergebruiken, inclusief het produceren en testen van circulaire HR++ ramen (Hemubo, GSF, TNO, OMT en Zuyd).
- Opschaling, optimalisatie en pilot testen van circulaire thermochrome veiligheidsbeglazing (TNO, Sekisui, Timmermans Hardglas, GSF, OMT en Zuyd)
- Opschaling, optimalisatie en pilot testen van fotochrome en thermochrome retrofit raamfolies (ClimAd, TU/e, OMT en Zuyd)
- Milieu-, techno-economische en maatschappelijke impactanalyse van renovatieconcept en individuele producten (Ecomatters, VRN, GSF, TNO, ClimAd, De Alliantie en Zuyd)
- Kennisintegratie en -disseminatie, projectmanagement en scholing- en opleidingsactiviteiten (ClimAd, Zuyd, TU/e, TNO en VRN)