Ga naar hoofdinhoud

Groene stroom: AGC in zee met 14 Luminus windturbines

AGC Glass Europe en Luminus hebben een stroomafnameovereenkomst gesloten voor de levering van 67 GWh groene stroom. AGC zal hiermee haar bestaande productieproces in België verder verduurzamen. Met deze overeenkomst wordt de langdurige samenwerking tussen beide bedrijven verder uitgebreid. Luminus bouwde eerder al een windturbine op de site van AGC in Seneffe en beide bedrijven hebben ook de ambitie een windturbine te bouwen op de sites van AGC in Mol en Zeebrugge. 

Overeenkomst afname groene stroom

De onlangs afgesloten stroomafnameovereenkomst, een zogenaamde Corporate Power Purchase Agreement (CPPA), heeft betrekking op de volledige productie van veertien Luminus windturbines in Ciney en Dinant. Ze omvat de jaarlijkse aankoop en levering van ± 67 GWh windenergie aan AGC Glass Europe gedurende de komende jaren. 

Klimaatneutraliteit AGC Glass Europe

Deze langdurige overeenkomst zal volgens AGC een belangrijke bijdrage leveren aan de routekaart van AGC Glass Europe op weg naar CO2-neutraliteit. Door het aandeel hernieuwbare energie in het totale energieverbruik van haar Belgische productiefaciliteiten te verhogen, komt AGC weer een stap dichter bij het streven om haar vlakglasproductie nog duurzamer te maken. Dankzij de hernieuwbare elektriciteit die in het kader van het CPPA met Luminus wordt afgenomen, zal de CO2-uitstoot in haar Belgische vestigingen met circa 13.000 ton per jaar verminderen. Al eerder kondigde AGC een samenwerking aan met Saint-Gobain voor het ontwerpen van een baanbrekende vlakglaslijn die naar verwachting de directe CO2-uitstoot aanzienlijk zal verminderen.

Lokaal geproduceerde stroom

AGC zet ook zelf in op lokaal geproduceerde groene stroom op haar productiesites. Luminus bouwde hiervoor al in 2021 een windturbine op de site van AGC in Seneffe. Dat was de eerste windturbine wereldwijd voor de glasproducent. Deze windturbine vermijdt ieder jaar 1.350 ton CO2. Luminus en AGC hebben daarnaast ook de ambitie om een windturbine te bouwen op de site van AGC in Mol en in Zeebrugge, waarmee ook nog eens 4000 ton CO2 zou vermeden worden. 

‘We zetten weer een belangrijke stap in de richting van klimaatneutraliteit.’ Dat zegt Davide Cappellino, President van AGC Architectural Glass Europe and Americas. ‘Samen met onze partner Luminus wenden we volgens een holistische benadering zoveel mogelijk hernieuwbare elektriciteit aan. Dit in het kader van de routekaart van AGC op weg naar glasproductie met een lagere CO2-uitstoot.’

CO2-neutrale energietoekomst

In een context van geopolitieke, economische en klimaatuitdagingen wil Luminus meer dan ooit haar klanten helpen hun energiefactuur en hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Tenminste, dat vindt Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus. ‘We zien een steeds grotere vraag van energie-intensieve bedrijven in ons land om hun elektriciteitsverbruik te dekken met hernieuwbare energiebronnen. Zo verlagen zij hun energiefactuur en ecologische voetafdruk. En ze verhogen tegelijkertijd hun concurrentievermogen. AGC Glass Europe heeft dat al lang begrepen. Ik wil hen dan ook van harte bedanken voor de langdurige samenwerking en het vertrouwen. Samen bouwen we aan een CO2-neutrale energietoekomst.’

Strijd tegen klimaatverandering

Voor Luminus is de strijd tegen de klimaatverandering al vele jaren een werk van elke dag. Het bedrijf investeert al bijna 70 jaar in de productie van hernieuwbare energie. Het is de nummer één in windenergie op het vasteland en waterkracht in België. Met zijn 270 windturbines beschikt Luminus over een geïnstalleerd vermogen van 698 MW. Dat is goed voor de bevoorrading van meer dan 381.6000 gezinnen met groene stroom.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…