Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe Glas in Beeld verschijnt deze week

De nieuwe Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2023) verschijnt deze week en staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector. Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger te leggen. Ook helpen de artikelen jou en je medewerkers verder te professionaliseren in deze mooie sector.

Glas Award voor D&O Bouwglas

D&O Bouwglas is met de Amsterdamse Hulpwarmtecentrale ASC de winnaar van de Glas Award 2023. Op 9 februari reikte Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor de elfde keer de prestigieuze prijs uit. Vier projecten waren genomineerd uit zestien inzendingen. De Aanmoedigingsprijs ging naar de circulaire isolatieglasrenovatie van Kersenboogerd Hoorn (GSF Glasgroep) en de Innovatie Award naar het project Ziptruss (TU Delft).

Een diepe buiging voor Q Residences

Q Residences in Amsterdam Buitenveldert is een fraai glas- en gevelproject van vandaglas facades in samenwerking met gevelbouwer Blitta. De golvende betonnen gevelelementen ‘dragen’ het gebouw. Maar niet alleen het beton is beeldbepalend. Dat geldt ook voor het warm gebogen isolerend dubbelglas in extreme ruitafmetingen.

Guardian klaar voor energiecrisis

Guardian Glass heeft in 2020 in Polen de grootste en naar eigen zeggen één van de meest energie-efficiënte floatovens van Europa in gebruik genomen. Covid stond de afgelopen twee jaar een bezoek aan de site in Częstochowa in de weg. In november kon Glas in Beeld ter plekke, 220 kilometer ten zuiden van Warschau, zien hoe de oven dagelijks tot wel duizend ton vlakglas ‘uitspuugt’.

‘In Q2 onafhankelijk van aardgas’

Guus Boekhoudt is Executive Vice President van Guardian Glass. In een video-interview met Glas in Beeld blikt hij in gesprek met Marco Groothoff terug op de Glasstec en legt hij uit op welke manier Guardian zich positioneert op de Europese markt. De Nederlander spreekt zo goed als de hele dag Engels en noemt een ‘floatoven’ dan ook een ‘fornuis’ als letterlijke vertaling van ‘furnice’.

‘Als ik spreek over glas, dan ben ik verloren’

Paul Roman (Senior Product & Specification Manager Saint-Gobain Glass Benelux) is met pensioen. Hij draagt zijn functie dit jaar geleidelijk over. Roman was sinds 1988 hét gezicht van Saint-Gobain bij architecten met wie hij werkte aan unieke glastoepassingen in de bouw. ‘Architectenbureau, engineeringsoffice, gevelbouwer, opdrachtgever, aannemer, ontwikkelaar, glasprocessor. Bij alle schakels van de ketting dienden we present te zijn. Door de jaren heen leer je het vak zodanig te verstaan dat je de juiste antwoorden kunt geven.’

Isolatieglas demontabel te maken?

Isolerende beglazing heeft nog steeds een beperkte levensduur en eindigt nog veel te vaak als sloopafval. In haar masterscriptie Bouwtechnologie ontwierp de Griekse architect Sofia Kouvela isolerende beglazing met het oog op demontage om de levensduur hiervan te verbeteren, waardoor het glas mogelijk kan worden hergebruikt of gerecycled. Met haar afstudeerproject aan de TU Delft werd Kouvela verkozen tot één van de vier winnaars van de Circularity in the Built Environment Graduation Award 2021-2022.

Hijs- en hefmiddelen: veilig werken met de grief

Jac Verrijt, Hoger Veiligheidskundige bij Scheuten, duikt dieper de wereld in van de hijs- en hefmiddelen en zoomt daarbij in op de grief. Hijs- en hefmiddelen vallen onder de Machinerichtlijn. Alle hijs- en hefmiddelen moeten sinds 1 januari 1995 CE gemarkeerd zijn, ook de hijs- en hefmiddelen die afkomstig zijn uit landen van buiten de EU.

Coating en zeefdruk niet te combineren, of toch wel?

Bij een project zitten op positie 2 van het tweebladig-isolatieglas (#2) een low-E coating en op positie 3 van het glas (#3) een zeefdruk. Reden voor de keuze om de coating en de zeefdruk op een aparte positie aan te brengen, is dat beide niet te combineren zijn. Tenminste dat is doorgaans het antwoord van de betrokken partijen (gevelbouwer, glasleverancier). De aannemer vraagt zich echter af of dit klopt. En als je beide echt niet kunt combineren is het dan niet beter voor het effect en de functionaliteit de Low-E coating op #3 en zeefdruk op #2 te zetten?

‘Pyrobel en FINEO beste van twee werelden’

‘Veel mooier kan het niet’, zegt Product & Marketing Manager Brandwerend Glas Nederland Jan Liebeton van AGC Glass Nederland. ‘Voeg aan Pyrobel, de meest hoogwaardige brandwerende beglazing, het best presterende isolatieglas toe, FINEO. En je hebt een ideale oplossing voor de renovatie van buitengevels van kantoren.’

Lees meer over deze en andere onderwerpen in GIB#1 – februari 2023. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…