Dankzij dubbel en driedubbel glas werd het mogelijk om volledig glazen gevels met minimale warmteverliezen te ontwerpen en te bouwen. Isolerende beglazing heeft echter nog steeds een beperkte levensduur en eindigt nog veel te vaak als sloopafval. In haar masterscriptie Bouwtechnologie ontwierp de Griekse architect Sofia Kouvela isolerende beglazing met het oog op demontage om de levensduur hiervan te verbeteren. Hierdoor kan het glas worden hergebruikt of gerecycled.
Met haar afstudeerproject aan de TU Delft werd Kouvela verkozen tot één van de vier winnaars van de Circularity in the Built Environment Graduation Award 2021-2022.
Nieuwe verbinding maken
Isolerende beglazing kan vaak meer dan een eeuw mee. Volgens Kouvela ligt de grootste belemmering voor recycling of duurzaam gebruik bij de fabricage van de beglazing. ‘De afdichting die de glasplaten bij elkaar houdt vertoont na zo’n 25 jaar tekenen van slijtage. Door deze afdichting is het ook lastig om de platen van elkaar te scheiden en net zoals bij coatings houd je verontreinigd glas over.’ Aan de TU Delft ontdekte ze dat de revisie van beglazing en het recyclen van glas veel makkelijker wordt wanneer je verontreinigingen op het glasoppervlak voorkomt. Ook moet je ervoor zorgen dat je de afdichting aan de rand later weer kan verwijderen. ‘Ik probeerde er dus achter te komen hoe je zo’n verbinding kunt maken, maar tegelijkertijd alle prestatie-eisen van isolerende beglazing kunt behouden. Een forse uitdaging.’
Lees het volledige artikel over demontabel isolatieglas in Glas in Beeld #1 – februari 2023 die deze week verschijnt. Nog geen abonnee? Kijk hier voor onze aanbiedingen.