De hulpwarmtecentrale in Amsterdam (ASC) slaat overtollige warmte op en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De centrale bestaat uit verschillende gebouwonderdelen die door de slimme toepassing van glas ogen als één transparant geheel. Wat een saai gebouw had kunnen worden is nu door het toepassen van glazen vinnen een verbluffend voorbeeld van de kracht van eenvoud, aldus de jury van de Glas Award.
Langs de A10 en in de bocht bij de A4 is door Friso Bouwgroep, Vattenfall en D&O Bouwglas uit Franeker een hulpwarmtecentrale gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam. Deze opvallende, in het oog springende centrale, met een warmtebuffer van 3.600 kubieke meter warm water, slaat stadswarmte op als de warmtevraag laag is en geeft warmte af wanneer de vraag toeneemt. De constructie is volledig opgebouwd uit staal en Profilit beglazing. Het totale glasoppervlak beslaat ongeveer 5.100 vierkante meter.
Uitreiking Glas Award
De vier nominaties voor de Glas Award zijn de volgende projecten.
- Echo, Octatube
- Q Residences, Vandaglas
- Artist-in-residence, HDK-Architecten
- Gevelbeglazing hulpwarmtecentrale ASC, D&O Bouwglas
De leden van Vakgroep GLAS bepalen de winnaar van de Glas Award. Zij kunnen de hele maand januari hun stem uitbrengen. Naast de Glas Award reikt de vakgroep ook de Innovatie Award en de Aanmoedigingsprijs uit. De winnaars van deze prijzen zijn aangewezen door de jury. De uitreiking van de Glas Award is op 9 februari tijdens de Bouwbeurs 2023 en vindt plaats in het auditorium van de Jaarbeurs te Utrecht.
Je vindt de winnaars van alle edities van de Glas Award op onze site.