Ga naar hoofdinhoud

Aanbesteding vlakglasrecycling: meer scherven naar industrie

Per 31 december van dit jaar lopen de contracten af die Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft met de recyclaars. VRN heeft daarom een nieuwe tender uitgeschreven voor de recycling van het vlakglasafval voor 2023-2024. De opzet van deze tender voor vlakglasrecycling is anders dan in de voorgaande jaren. Er ligt nu meer nadruk op het terug leveren van vlakglasscherven aan de industrie.

Eerder dit jaar heeft VRN, samen met de glasindustrie, een brainstormsessie gehouden over de rol van de organisatie in de circulaire (glas)economie. Dit heeft geleid tot een nieuwe formulering van de missie en visie en een andere aanpak van vlakglasrecycling.

Missie VRN

VRN streeft ernaar om met de activiteiten bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Europa om in 2050 minimaal 80 procent minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. VRN’s missie is om met het inzamelsysteem vlakglas volledig circulair te maken.

Visie VRN

VRN wil het inzamelsysteem zodanig ontwikkelen dat ze het hoogste niveau van circulariteit op de duurzaamheidsladder behaald wordt. Ook wil VRN de ingezamelde scherven in de periode 2023-2025 meer circulair maken.

Andere aanbesteding

Concreet betekent dit dat VRN er in de aanbesteding naar streeft in de komende jaren meer vlakglasscherven terug te leveren aan de vlakglasindustrie. In succesvolle testen van de afgelopen jaren is glas dat afkomstig is van renovatieprojecten al teruggebracht als grondstof voor de productie van nieuw vlakglas. In 2021 ging echter maar 8,4 procent van het door VRN ingezamelde vlakglas terug naar de vlakglasindustrie. In de komende jaren moet de vlakglasrecycling anders en dit minimaal 20 procent zijn.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…