Cor Wittekoek, directeur van Vlakglas Recycling Nederland (VRN), heeft een presentatie gegeven aan de deelnemers van Bewuste Bouwer. Zij kwamen op het terrein van Recycling Kampen bij elkaar voor het BLVC Café, één van de activiteiten waarmee Stichting Bewuste Bouwers de bouwwereld een positieve impuls wil geven.
De drijfveer van Bewuste Bouwers is om professionaliteit zichtbaar te maken en de uitwisseling van de rijkdom aan ideeën en ervaringen die bij bouw- en infrabedrijven bestaat aandacht te geven door te delen en te stimuleren. Het effect: een imago dat zich continu blijft verbeteren. Anneke Witte, directeur, trapte de middag af met een dankwoord aan VRN. ‘Vlakglas Recycling Nederland is sinds dit jaar onze netwerkpartner en dat is ook één van de redenen dat we hier vandaag zijn. We willen de keten stimuleren meer oog te hebben voor de mogelijkheden van glasafval. Nu wordt glas veelal weggegooid tijdens de sloop, maar deze essentiële grondstof kan met hetzelfde gemak worden gescheiden en aangeboden aan VRN om er iets nieuws van te maken.’
Recycling Kampen
De middag vond plaats op het terrein van Recycling Kampen die het vlakglasafval verzamelt. ‘VRN bulkt het oude glas hier op in vier verschillende soorten en verplaatst het dan voor recycling naar België. Dit omdat hier in Nederland geen recycler is.’ Dat vertelde Wittekoek die al zeventien jaar directeur van VRN is en tevens secretaris is van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Wittekoek trapte zijn presentatie af met een video, waarin VRN haar werkwijze toelicht.
Vlakglas 100% recyclebaar
Het vlakglasafval dat Vlakglas Recycling Nederland inzamelt, gaat naar recyclingbedrijven. Die verwerken het glasafval tot een nieuwe, schone grondstof van hoge kwaliteit. En dat is volgens Wittekoek ook hard nodig, want schaarste in grondstoffen is al jaren een groeiend probleem. ‘De voorraad olie, gas, mineralen en metalen krimpt zo snel, dat het onzeker is hoeveel we er de komende jaren nog van uit de aarde kunnen halen. Daarom is het hergebruiken van grondstoffen belangrijker dan ooit.’ Vlakglas is voor de volle 100 procent her te gebruiken, keer op keer en eindeloos lang.
Training VRN ‘glas schoon herkennen’
‘De kunst én de uitdaging is om glas zo schoon mogelijk in te zamelen’, vertelde Wittekoek. En schoon is een rekbaar begrip, daarom geeft VRN advies en trainingen om schoon glas ‘te herkennen’. Daarnaast doet VRN nog meer om vervuiling van glas te voorkomen.
- Goede informatie geven
- Scheiden aan het begin van verschillende afvalstromen
- Gebruik van schone dedicated containers
- Mensen belonen voor goede kwaliteit
- Mensen beboeten wanneer de kwaliteit niet goed is; 150 euro per ton
Minder CO2-uitstoot
Het recyclen van vlakglas is positief voor de grondstoftekorten en zorgt ook nog eens voor een verminderde CO2-uitstoot. Zand, waar glas van wordt gemaakt, smelt bij een temperatuur van ongeveer 1600 graden Celsius. Scherven toegevoegd verlaagt de smelttemperatuur met 200 graden. Dit betekent minder energieverbruik en automatisch ook minder CO2-uitstoot.
VRN recyclet 85.000 ton per jaar
Jaarlijks produceert Nederland zo’n 110.000 ton glasafval. Vlakglas Recycling Nederland zamelt hier 85.000 ton van in en recyclet het. VRN heeft een netwerk van 450 openbare inzamelpunten van vlakglas, waar het glas gratis kan worden weggegooid. Deze inzamelpunten zijn gelegen (na)bij vlakglasproducenten, vlakglasgroothandelaren, milieuparken, containerparken en andere soortgelijke locaties. Bovendien plaatst VRN containers op projecten waar gebouwen worden gesloopt en dus veel vlakglasafval vrijkomt. Van de 85.000 ton die VRN recyclet wordt 8 procent weer hergebruikt als vlakglas. Ruim 85 procent krijgt een tweede leven als verpakkingsglas en isolatiemateriaal. Andere producten zoals schalen en glasfilters nemen 6 procent van het totaal in. En tot slot verdwijnt de laatste procent alsnog naar de afvalverwerker.
Verplicht scheiden bij sloop
Witte bedankt Wittekoek voor de inspirerende presentatie en roept de deelnemers op om zich nog bewuster te zijn van de mogelijkheden rondom de recycling van vlakglas. ‘Volgens mij heeft Cor laten zien wat er allemaal mogelijk is met gerecycled vlakglas en hoeveel winst er nog te behalen valt. Dus laten we er samen de schouders onder zetten en ervoor zorgen dat het scheiden van vlakglas een vereiste wordt bij de sloop.’
Vakgroep GLAS koploper
Wittekoek in zijn reactie op de middag: ‘Fijn dat wij de mogelijkheid kregen om aan de deelnemers van Bewuste Bouwers te kunnen laten zien hoe Koninklijk Bouwend Nederland Vakgroep GLAS koploper is op het gebied van inzameling van vlakglasafval in Nederland met Vlakglas Recycling Nederland. Er verdwijnt nog steeds jaarlijks 10.000-15.000 ton vlakglasafval tussen het bouw-en sloopafval. Alleen als de hele keten samenwerkt kunnen we er voor zorgen dat ook deze tonnen gerecycled worden.’