Is een glasparelzakslingerproef wel zinvol wanneer je de glasdikte en -samenstelling al op de juiste wijze hebt berekend? Het antwoord is ja terwijl de proef in de dagelijkse praktijk alleen wordt uitgevoerd als er om wordt gevraagd.
Letselbeperkend glas
Doorvalveilig glas wordt vaak verward met letselbeperkend glas. Met dit laatste glas voorkom je letsel wanneer het breekt. Denk aan een glazen deur waar je tegenaan kunt lopen of doorheen kunt vallen. Gewoon glas breekt in grote scherpe stukken waar je je lelijk aan kunt snijden. Letselbeperkend veiligheidsglas, in dit voorbeeld gehard glas, voorkomt dit.
Doorvalveilig glas
Met doorvalveilig glas wordt in de glaswereld bedoeld: glas toegepast als vloerafscheiding ter plaatse van een niveauverschil. Als je meer dan 1 meter naar beneden kunt vallen (voor oudere panden is dit 1,5 meter) dan is een vloerafscheiding noodzakelijk. Deze afscheiding kan gemaakt zijn van verschillende materialen, maar het ligt voor de hand dat we er vanuit gaan dat die gemaakt is van glas.
Vloerafscheidingen van glas; ze zijn er in overvloed en ze zijn er in alle maten en soorten. Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas legt uit waarom de glasparelzakslingerproef zo belangrijk is voor deze toepassing van glas. Je leest het in Glas in Beeld #5 – november 2022. Nog geen abonnee? Zie hier onze aanbiedingen. Ook de video maakt veel duidelijk.