Vacuümglas lijkt het helemaal te gaan maken. Tenminste, het aantal projecten met het innovatieve glas neemt toe, ondanks dat het glas flink duurder is dan ‘gewoon’ HR++ isolatieglas. In kozijnen met weinig sponningdiepte lijkt vacuümglas prima op z’n plaats, denk aan monumenten. Maar is het ook geschikt voor vervanging van enkel glas en minder goed functionerend dubbelglas in woningen? De belangrijkste ins en outs op een rij.
Vier glasproducten
Er zijn vijf aanbieders van vacuümglas en in grote lijn vier producten. Met Spacia was Pilkington dertien jaar terug de eerste wereldspeler die het glas op de markt bracht. Sinds 2018 heet dit Japanse fabricaat Pilkington Super Spacia. AGC Glass Europe schudt sinds 2019 flink aan de boom met FINEO dat afkomstig is uit België. AGC brengt het via erkende dealers op de markt. Een derde product is BENGglas met vier varianten vacuümglas van Chinese makelij die qua isolatie naar eigen zeggen het beste presteren. Eén ervan is LandVac van Landglass, dat deel uitmaakt van het assortiment van Global Glass Group. Als vierde heeft Guardian Glass in de VS een pilotplant in gebruik. Dit Guardian Vacuum IG is vooralsnog bestemd voor glaswanden van diepvries- en koelvitrines. De producten van AGC, Pilkington en Global Glass Group zijn opgenomen op de ISDE Maatregelenlijst Glas. Glas op deze lijst komt gemakkelijker (sneller) in aanmerking voor ISDE-subsidie.
Wat is vacuümglas?
Vacuümglas is vacuümgetrokken glas voorzien van micro-spacers van glas of metaal in de spouw. De spacers, ook wel pillars genoemd, voorkomen dat de glasplaten tegen elkaar buigen en het glas zo zijn isolatiewaarde verliest. De spouw is doorgaans 0,1 tot 0,2 millimeter dik en de afstandhouder waarmee de twee glasplaten zijn samengevoegd tot één geheel, is van glasfrit. Voordeel van de dichting van het glas met glasfrit is dat het glas ook volgens oude technieken beglaasd kan worden, zoals met stopverf of tegenwoordig alternatieven daarvoor. Ook qua circulariteit en hergebruik scoort het glas om die reden goed; het kader is niet van afwijkende producten gemaakt, zoals aluminium, kunststof en kit.
Hoe presteert vacuümglas?
Vacuümglas overschrijdt de prestaties in thermische isolatie (Ug), lichttransmissie en geluidsisolatie van isolatieglas. Omdat het zo dun is, heeft het een betere lichtdoorlaat en een lagere reflectie. Het glas heeft een met triple glas vergelijkbare Ug-waarde van 0,7 tot 0,45 W/m2K, afhankelijk van de producent. De waarde geeft het warmteverlies aan, dus hoe lager de waarde hoe beter het glas isoleert. Vacuümglas behaalt deze waarde met ongeveer een kwart van de dikte van triple glas: 8 ten opzichte van 32 millimeter. En dat met ongeveer de helft van het gewicht. Ter vergelijking: HR++ isolatieglas heeft een Ug van 1,2 tot 1,0 en traditioneel dubbel glas 2,8 W/m2K. Vacuümglas is ook ‘hybride’ te gebruiken. Het glas wordt dan ‘nog een keer’ gedubbeld met een tegenruit. Glas met een 0,7 W/m2K krijgt dan een Ug-waarde van ongeveer 0,4. Dit is mogelijk bij een dikte en gewicht die vergelijkbaar zijn met gewoon isolatieglas.
Nadelen vacuümglas
Als een product zo goed presteert, waarom passen we het dan niet overal toe. Zijn er dan geen nadelen? Die zijn er zeker wel. Het grootste voorbehoud is misschien wel de prijs. Naast alle voordelen qua gewicht en dikte, is die prijs minimaal een factor twee tot drie hoger ten opzichte van het best presterende dubbelglas. Hoeveel exact duurder is in deze tijd van stijgende prijzen en energietoeslagen overigens nauwelijks te zeggen. Een andere kanttekening is dat de toepassing van een heel hoogwaardig type glas misschien wel te ver gaat als je niet ook de kozijnen vervangt of verbeterd. In bestaande stalen ongeïsoleerde stalen kozijnen, krijg je grote vochtproblemen als je die niet ook aanpakt.
Kijk uit voor ‘over-isoleren’
Pas je het glas toe in een (monumentaal) bestaand kozijn of raam met een houtdikte van 25 millimeter, dan is het contrast in prestatie wel erg groot. In dit soort kozijnen zitten ook kieren in de aansluiting van muur en kozijn en de draaiende en bewegende gedeeltes sluiten niet volledig af. In oude panden is zelfs de spouwmuur vaak nog open. ‘Over-isoleren’ is zeker bij monumentale panden een niet te onderschatten issue. Met goed isolerend glas krijg je condensvorming op het houten kozijn en op andere constructieve plaatsen in het gebouw. Dit heeft tot gevolg op langere termijn dat er vochtophopingen elders optreedt met alle gevolgen van dien.
Conclusie
Vacuümglas is misschien wel de grootste innovatie in het vlakglas van de laatste jaren. Maar laat je goed adviseren. De producten verschillen en dat geldt ook voor zaken als montage en garantie. Zoek, afhankelijk van de toepassing, ook goed uit of de meerwaarde van het product voor jou opweegt tegen de meerkosten.