Ga naar hoofdinhoud

Glasbreuk in glasbalustrade: hoe kan dat nou?

Peutz Geveltechniek heeft op verzoek van een verzekeraar een inspectie verricht om de oorzaak van het breken van glasplaten in een glasbalustrade systeem te bepalen. Het ging hierbij om ruiten in balkonafscheidingen van appartementen. De appartementen zijn onderdeel van een complex en bevinden zich in de bovenste lagen. De reden voor het onderzoek was dat het aantal schadegevallen maar bleef stijgen. Bij het breken is een glasplaat telkens in korrels uiteengevallen. Het onderzoek is uitgevoerd op de dagen dat de ruiten werden vervangen door nieuwe exemplaren.

Zeven analyses schades

Peutz heeft zeven schadegevallen geanalyseerd. Een bijzondere schade, mede omdat het bureau in 2019 samen met Glas in Beeld een glasbalustrade van verschillende fabrikanten heeft onderzocht. Het onderzoek richtte zich op tegen de vloerrand gemonteerde systemen met de ruiten aan de onderzijde lijnvormig ingeklemd en de overige zijden vrij. De beoordeelde systemen zijn destijds beoordeeld op onder andere sterkte, stabiliteit, toepassingsmogelijkheden en veiligheid.

Onderzoek glasbalustrade

Het onderzoek in 2019 was om inzicht te krijgen in de ontwikkelingen in ‘glasbalustradeland’. Hierbij is gekeken in de keuken van de producenten/systeemleveranciers IMS, Onlevel, Bohle en Minusco. De basis van de destijds onderzochte systemen bestaat uit een aluminium U-vormig klemprofiel dat tegen een vloerrand wordt gemonteerd. De verschillen in de bekeken systemen zitten hem vooral in hoe de ruiten in het klemprofiel zijn opgenomen. Het ene bedrijf had het basisprincipe met kunststof keggen doorontwikkeld, terwijl het andere een geheel nieuwe manier van inklemmen toepaste. Alle onderzochte systemen voorkomen onnodig hoge piekspanningen in het glas en dat water niet in het systeem kan komen of blijven staan.

De schade vond niet plaats in één van deze systemen maar wel in een vergelijkbare glasbalustrade. Wat was de oorzaak? Meer over het onderzoek lees je in aankomende uitgave (Glas in Beeld #4 – september 2022). Nog geen abonnee? Zie hier onze aanbiedingen.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…