‘Het was heerlijk kennis vergaren in een prettige ambiance. Dank je wel.’ (Arjen Bleeker, Directeur Glas Van Veen). ‘Het was een feest om een stukje van mijn ervaring en kennis te kunnen delen.’ (Wout Hoogendoorn, Directeur Si-X). ‘Geslaagd evenement in het prachtige AFAS Theater.’ (Roy van Leeuwen, Directeur Kenniscentrum Glas). ‘Mooie dag gisteren, meer doen.’ (Michel Verwaal, Commercieel Directeur Kingspan Light + Air NL). ‘Fantastisch georganiseerde dag; we hebben weer veel kennis opgedaan.’ (Johan Kloetstra, Senior projectleider bij Schilders de Vries). ‘Alle lof. Interessante sprekers en goede verzorging in een ongelofelijk mooi “glasgebouw”. Kortom: leuke dag met veel glasnosten bij elkaar!’ (Erwin Rupert, Commercieel manager bij Cura Glass Techniek).
Niet anders dan positieve reacties op LinkedIn en de app naar aanleiding van de GLASDAG 2022, op 9 juni in het AFAS Experience Center. Met acht sprekers, meer dan honderd deelnemers, een combinatie met de ALV van Vakgroep GLAS en de mogelijkheid een korte blik te werpen in de glazen koepel, beloofde het een mooie middag te worden. En dat werd het ook.
Sponsoren blij met GLASDAG
Het programma stond organisatorisch en inhoudelijk als een huis, er was voldoende gelegenheid tot netwerken en ook de sponsoren AGC Nederland, Thomsa Glass, OnderhoudNL Glas en Ayrox kregen volop gelegenheid zich in de spotlights te zetten. Mark Tiebout, BDM bij Ayrox: ‘Nuttig initiatief van print en digitaal kanaal Glas in Beeld, vakkundig inhoudelijk begeleid en gemodereerd.’ Freelance hoofdredacteur van Glas in Beeld Marco Groothoff praatte het programma aan elkaar. Hieronder een korte impressie van de bijdragen van de sprekers met per bijdrage een link naar een langere samenvatting en video op onze site.
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.40.33.png)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.40.46.png)
Glas in de virtuele wereld
Architect Gerard Loozekoot, partner van UN Studio, opende na de lunch de GLASDAG met zijn presentatie ‘Glas is het innovatieve bouwmateriaal van de toekomst’. Hij blikte terug op de geschiedenis van glas en ging in op de noodzaak van verduurzamen van glasgevels. Loozekoot behandelde ook de constructieve mogelijkheden van het materiaal. Tot slot deed hij een gooi naar hoe je met glas en (social) media kunt spelen in een virtuele wereld.
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.38.44.png)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/IMG_2700-1-scaled.jpg)
Dynamisch glas op maat
Eén van de sprekers, José Zaman van Thomas Glass, moest helaas vanwege Corona afhaken. Geluk bij een ongeluk was dat zijn bijdrage gezamenlijk was met die van Sanmukh Bawa en deze voorman van The Glass Company uit Londen kon de gehele presentatie houden. ‘Duurzaam leven is een wereldwijde beweging geworden die niet meer te stoppen is. Die is noodzakelijk om destructieve CO2-uitstoot te verminderen. De gebouwde omgeving heeft een gemiddeld aandeel van bijna 39 procent van de totale uitstoot. ‘Anders bouwen’ is dan ook wereldwijd prioriteit geworden. Dit betekent dat de klassieke gevel, met beglazing die zich niet kan aanpassen, gaat verdwijnen’, aldus Bawa tijdens zijn presentatie ‘Dynamisch glas op maat is de toekomst’.
Tijd rijp voor BIPV-glasgevels
Het zal in de nabije toekomst steeds gebruikelijker gaan worden om zonne-energie op te wekken uit de gevel. Maar de integratie van zonnepanelen in gevelelementen en ramen is een stuk lastiger dan de plaatsing van zonnepanelen op het dak. En daardoor is deze vorm van gebouw-geïntegreerde zonne-energie (in het Engels: Building Integrated PhotoVoltaic, BIPV) bij aanvang een stuk duurder dan de klassieke zonnepanelen. Waarom dan al deze moeite en kosten? Roland Valckenborg, Projectleider Solar Energy TNO, gaf in zijn presentatie ‘De tijd is rijp voor BIPV-glasgevels’ antwoord op deze vraag.
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.39.03.png)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/IMG_2708-1-scaled.jpg)
AFAS Experience Center
Na de pauze was er gelegenheid een korte blik te werpen in de glazen koepel. Aansluitend gaf AFAS-oprichter en lid van de RvB Ton van der Veldt uitleg over hoe hij zijn droom van het AFAS Experience Center werkelijkheid heeft gemaakt. Het ontwerp is van zijn broer Steef van der Veldt in samenwerking met Just Architects. Het gehele traject van idee tot oplevering vroeg elf jaar. ‘Er zijn zoveel mooie dingen in het complex. De koepel is natuurlijk fantastisch als je aankomt rijden. Ook hoe het gerealiseerd is, de moeilijkheid ervan’, aldus Van der Veldt.
Majestueuze glazen koepel
Arjan Klem, Senior engineer bij Octatube, behandelde in zijn presentatie het traject van ontwerp tot eindresultaat van de majestueuze glazen theaterkoepel. Met een diameter van 42 meter en een hoogte van ruim 24 meter overdekt die een zaal die plaats biedt aan ruim 850 mensen. Octatube is met veel plezier de technische uitdaging aangegaan om deze koepel met driehoekige glaspanelen volledig technisch uit te werken en te bouwen.
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.39.50.png)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.40.03.png)
Niet schroeven maar lijmen
‘Architecten vragen mij om hun ontwerp te respecteren en waar mogelijk nog beter te maken. Als uitvoerende marktpartijen moet ik een proactieve en oplossingsgerichte houding aannemen. Nu beperkt de glaswereld zichzelf door het denken in standaard verbindingsmethoden en oplossingen.’ Dat zei Wout Hoogendoorn, Directeur van Si-X, in zijn presentatie ‘Glas niet schroeven maar lijmen’.
Vacuümglas: minder is meer
‘Onder invloed van steeds strengere norm- en wetgevingen, ontkomen we er in de bouw niet aan om steeds meer materialen te gaan gebruiken. Vacuümglas toont aan dat het anders kan.’ Dat bepleitte Anton Peters, Projectmanager BeNeLux van AGC Glass Europe. Hij was de laatste spreker tijdens de GLASDAG. Peters legde in zijn presentatie uit waarom ‘Minder is meer en langer’ met vacuümglas.
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/Schermafbeelding-2022-06-10-om-12.40.19.png)
![](https://www.glasinbeeld.nl/wp-content/uploads/2022/06/IMG_2724-scaled.jpg)