Saint-Gobain Glass claimt het eerste volledig groene vlakglas te hebben geproduceerd. De Franse fabrikant heeft in zijn floatglasfabriek in Aniche, Noord-Frankrijk, 100 procent ‘cullet’ (glasscherven) en biogas toegepast. Een wereldprimeur op het gebied van het klimaatneutraal produceren van vlakglas.
De productie van glas vraagt enorm veel energie, vooral gas. Ook vraagt de productie veel grondstof, zand met name, hoewel daarvan (nog) voldoende beschikbaar is. Wie droomt er daarom niet van CO2-neutraal geproduceerd vlakglas?
Droom klimaatneutraal vlakglas
Fabrikanten investeren enorm om die droom werkelijkheid te maken. Zo komt in het westen van Duitsland één van de eerste klimaatneutrale glasfabrieken ter wereld. De fabriek Saint-Gobain in Herzogenrath schakelt de komende jaren volledig over van fossiele brandstoffen naar waterstof. De eerste testen vinden in 2023 plaats, in 2030 moet de hele fabriek volgens zelfopgelegde doelstellingen klimaatneutraal zijn. Ook Pilkington deed reeds eerder dit jaar in het VK een proef met waterstof, echter dat was maar voor enkele dagen. In Aniche is nu een week lang positief getest met de inzet van groene energie en alleen maar cullet.
Lees het volledige artikel in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#3 – juni 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.