Glascentrale Midden Holland uit Hazerswoude-Dorp heeft vacuümglas geleverd en gemonteerd in een vrijstaande villa in Muiderberg. In deze villa zat enkel blank floatglas en de opdrachtgever wilde dit vervangen door FINEO van AGC.
Vacuümglas is de nieuwe generatie van isolatieglas. Dankzij vacuümtechnologie combineert deze beglazing een minieme glasdikte met een uitzonderlijk thermisch en akoestisch comfort. In de villa zijn 253 kleine ruitjes vervangen, die aan de binnenzijde zijn afgekit. Aan de buitenzijde is een stopverfvervanger toegepast.
Drie producenten vacuümglas
Op de Nederlandse markt zijn drie producenten van vacuümglas actief: AGC met FINEO, Pilkington NSG met Spacia en LandGlass met LandVac. Global Glass Group en Giga-Glas! zijn hiervan de distributeurs. Giga-Glas! doet dit onder de naam BENGglas, een programma waar nog drie soorten vacuümglas van deel uitmaken.
Minimale dikte
Vacuümglas heeft een minimale opbouw van twee glasbladen van elk 3 tot 4 millimeter, waarvan er één is voorzien van een Low-E coating. De vacuüm spouw is minimaal 0,1 millimeter breed. Gelijkmatig over het glas verdeelde micro-spacers voorkomen dat de glasplaten contact maken. Het glas behoudt zo zijn hoge isolatiewaarde. Het glas heeft gemiddeld een met tripleglas vergelijkbare Ug-waarde van 0,7 tot 0,4 W/m2K, afhankelijk van het type glas. En dat terwijl het veel minder dik is, ongeveer een kwart, met ongeveer de helft van het gewicht. Wordt het glas als ‘hybride’ product gebruikt voor het maken van isolatieglas voor bredere sponningen dan is ook een Ug van 0,4 W/m2K haalbaar.