Glas in Beeld #1 – februari 2022 staat weer boordevol actualiteiten uit de wereld van het vlakglas. Ook tips voor het verder professionaliseren van je bedrijf en het toepassen van glas vind je in de nieuwe uitgave. Een greep uit de onderwerpen.
Depot Boijmans Van Beuningen van gaas naar glas
Na een uitbundige openingsceremonie met Koning Willem-Alexander is Depot Boijmans Van Beuningen begin november officieel geopend. Het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld is een feit. Koning Willem-Alexander opende het ‘spiegelende bolletje’ in Rotterdam in het bijzijn van honderden mensen. Samen met zijn gevolg was ook hij verbaasd over hoe je met interieurglas het verschil maakt. Directeur Geurt Roelofsen van Interior Glassolutions uit Veenendaal legt uit welke halsbrekende toeren zijn team heeft moeten uithalen om het glas, indrukwekkend in hoeveelheid en maatvoering, te ontwikkelen, produceren en monteren.
Glaskeur goed voor hele sector
Het pakket van eisen voor het Keurmerk GLAS, kortweg Glaskeur, is definitief gemaakt. Glas(herstel)bedrijven kunnen sinds november het keurmerk aanvragen. Service Glasherstel OverGelder en Melieste Glas zijn de eerste houders van Glaskeur, een initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Bedrijven als GSF Glasgroep, Wimmer Groep, Den Hartog Glas, Goemaat, Emmery Groep, Tielse Glashandel, Uijenglas en Stekelenburg Glas hebben het certificaat aangevraagd.
Lijst meldcodes isolatieglas niet compleet
Hoewel niet verplicht, versnelt en vereenvoudigt het registreren van een meldcode de aanvraag voor subsidie op isolatieglas. Veel producenten, vooral kleinere, hebben echter nog geen meldcode vastgelegd op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dit zorgt voor twijfels bij opdrachtgevers, veelal particulieren, over of er wel subsidie zal worden verleend en over de duur van toekenning van de subsidie.
Online cursus Basisbegrippen Vlakglas
Een Low-E coating kaatst de warmte naar binnen terug. Vandaar dat een dergelijke coating zich bevindt op positie 3 van isolatieglas. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de wijze van plaatsen van het glas? Deze casus komt aan bod tijdens de cursus Basisbegrippen Vlakglas, te volgen in de Online Bouw Academie. Ontwikkeld voor iedere professional die in de praktijk te maken krijgt met vlakglas.
Rookvrij werken vanaf nu verplicht
In 2018 heeft de overheid het Nationaal Preventieakkoord getekend met zeventig andere partijen om roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik aan te pakken. Onderdeel van het akkoord zijn onder meer maatregelen voor een rookvrije generatie. Dienaangaande introduceert de overheid de komende jaren strenge regels om rookruimtes in alle sectoren te sluiten en de verbieden. Sterker: een werkgever is per 1 januari van dit jaar verplicht te zorgen voor een rookvrije (werk)omgeving.
Een kras in het glas mag maar niet altijd
Hoe beoordeel je krassen in isolatieglas bij oplevering? Het vaktechnisch document ‘Beoordeling van meerbladig isolatieglas bij oplevering’ is een uitwerking van de productnorm NEN-EN1279. Het geeft onder meer aan wanneer een puntfout (een pit), een vlek of een lijnvormige fout (een kras) in het glas, of meerdere fouten, reden is tot afkeur. Hoe beoordeel je of een fout is toegestaan? In het document staat een handige tabel die desondanks soms vragen oproept. Daarom in het kort een uitleg over de interpretatie van de tabel en hoe hiermee in de praktijk te werken.
Maatvoering glas roept soms vragen op
Wat zijn vrije maten, deelmaten en vaste maten? Als het goed is werkt iedereen in de bouw inmiddels hetzelfde als het gaat om de maatvoering. De bouw geeft maten standaard weer in millimeter. De volgorde is breedte x hoogte x dikte (bxhxd) en ook dat spreekt voor de meeste mensen voor zich. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld het gegeven dat de glassector een minimale maatvoering vaak afrondt op een halve vierkante meter en dat er bij grotere maten een prijstoeslag wordt gerekend. Hierover zijn overigens géén afspraken gemaakt. Gevolg: dit kan per producent en zelfs per werk ten opzichte van elkaar verschillen.
Arbobesluit hulp bij veilig werken
In zijn vorige artikel schreef Jac Verrijt, Hoger Veiligheidskundige bij Scheuten, over de Arbeidsomstandighedenwet. De Arbowet beschrijft algemene bepalingen en principes, verantwoordelijkheden en procedures voor allerlei zaken rondom arbeidsomstandigheden. De wet geeft aan wat je moet regelen, niet hoe je dat moet doen. In een volgend artikel in Glas in Beeld richt Verrijt zich op het Arbeidsomstandighedenbesluit (kort Arbobesluit). Hierin staan nadere bepalingen ten aanzien van de verplichtingen vanuit de Arbowet.
Vlakglas scheiden verplicht bij sloop
Sinds 2014 verplicht het Bouwbesluit dat vlakglas bij sloopwerkzaamheden aan de bron gescheiden wordt ingezameld. Deze regeling geldt voor hoeveelheden groter dan een 1 kubieke meter. Voor de recycling van vlakglas is dit positief: het Bouwbesluit voorkomt door deze regel dat vlakglasafval uit sloop- en renovatieprojecten samen met bouwafval wordt gestort. Cor Wittekoek betreurt dat het in de praktijk niet altijd gaat zoals het moet, gebouwen worden vaak tijdens de sloop met raam en al tegen de vlakte gewerkt.
Wet kwaliteitsborging: ‘leg vast, leg vast, leg vast’
De invoering van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is uitgesteld. De Wkb zou 1 januari van kracht worden maar dat wordt 1 oktober of zelfs 1 januari volgend jaar. Wanneer de wet er komt is dus nog niet zeker, maar dat die er komt wel. En wat ook duidelijk is: het zelf borgen van de kwaliteit van een bouwwerk brengt voor glasbedrijven een behoorlijke papierwinkel met zich mee. Belangrijkste boodschap: registreer alles zodat je kunt aantonen dat je je werk goed hebt gedaan. Oftewel ‘leg vast, leg vast, leg vast.’