Ga naar hoofdinhoud

Vlakglas scheiden verplicht bij sloop

Het aan de bron scheiden van vlakglasafval bij sloopwerkzaamheden is sinds 2014 verplicht in het Bouwbesluit. Deze regeling voor vlakglas scheiden geldt voor hoeveelheden groter dan een 1 kubieke meter. Voor de recycling van vlakglas is dit positief. Het Bouwbesluit voorkomt door deze regel dat vlakglasafval uit sloop- en renovatieprojecten samen met bouwafval wordt gestort.

Directeur Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland betreurt dat het in de praktijk niet altijd gaat zoals het moet, gebouwen worden vaak tijdens de sloop met raam en al tegen de vlakte gewerkt. ‘Als we 100 procent circulair bezig willen zijn, moeten we eerst het vlakglas verwijderen.’

Alle producenten die glasproducten op de markt brengen, zijn verantwoordelijk wanneer deze materialen aan het einde van hun leven afval worden. Een recyclesysteem voorkomt echter dat glasafval ook echt afval wordt. Sterker: glasafval is steeds vaker weer grondstof. De glasbranche betaalt het recyclesysteem zelf via de zogeheten recyclingbijdrage op isolatieglas. Sinds 1 oktober 2018 is dit een bedrag van € 0,30 per vierkante meter. VRN zamelt alle soorten vlakglas in; van ramen tot spiegels en van tussenwanden tot interieurglas.

Lees het volledige artikel over vlakglas scheiden bij sloop in de jongste uitgave van Glas in Beeld (GIB#1 – februari 2022). Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…