De nieuwe Glas in Beeld (#3 – juni 2021) verschijnt deze week en staat boordevol actualiteiten uit de wereld van het vlakglas. ‘De sector helpen verder te professionaliseren’ is onze lat en die ligt ook deze uitgave weer hoog.
Grote puien RM Glas voor Westfield Mall Of The Netherlands
In maart is de Westfield Mall of the Netherlands geopend. Een uniek, volledig overdekt shopping- en experience mall van 117.000 vierkante meter met een viersterren serviceniveau. Net zoals in het gerenoveerde Nieuw Hoog Catharijne bepalen grote glazen winkelpuien het beeld van de mall. En net zoals in Utrecht is ook nu in Leidschendam RM Glas uit Nieuwegein de hofleverancier van de tot wel 10,5 meter hoge glaspuien. Westfield is de eerste allesomvattende winkelervaring van deze omvang in Nederland. Van brunch tot winkelen, van een film tot uitgebreid dineren; in Leidschendam staat beleving centraal. Aan het glas van de mall hebben, zoals zo vaak bij grote werken, meerdere partijen gewerkt, maar de het glas dat RM Glas heeft geleverd springt eruit.
Suzanne Evers: ‘Ik breng glas gemakkelijk aan de man’
‘Als ik hier in de buurt een busje zie van een interieurbouwer die ik niet ken, dan bel ik dat bedrijf op. “Ik zag jullie rijden bij Best. Wij hebben een interieurglasbedrijf en zitten in Helmond. Ik snap eigenlijk niet zo goed waarom wij nog geen zaken met elkaar doen”. Daar wordt dan enorm om gelachen maar ze weten wel wie je bent en het initiatief wordt vaak ook gewaardeerd. Of dat komt omdat ik vrouw ben? Misschien dat mannen minder gemakkelijk nee tegen een vrouw zeggen.’ Suzanne Evers van Evers & Evers Glas is één van de meest actieve promotors van glas en in het bijzonder de activiteiten en medewerkers van haar bedrijf op LinkedIn. Samen met haar man Marcel Evers timmert ze behoorlijk aan de weg van het snelgroeiende bedrijf dat nu twaalf mensen in dienst heeft.
Uit de praktijk: prestaties glas in CE-label
Hoe presteert mijn glas eigenlijk? Als mensen een nieuw pand betrekken, bijvoorbeeld een nieuwe woning of een nieuw kantoor, kan het zijn dat men benieuwd is naar de prestaties van deze ruiten. Aanleiding hiervoor kan zijn dat het glas niet voldoet. Het antwoord op deze vraag luidt kort en krachtig: zie het bijhorende CE label. Glas toegepast als bouwproduct dient CE-gemarkeerd te zijn. Een onderdeel van deze CE-markering is het opgeven van de prestaties van het glas. U leest het antwoord op de vraag en op andere vragen in de rubriek Uit de praktijk van Kenniscentrum Glas.
Vrijdagmiddagborrel kan ook anders uitpakken
Door Corona is de vrijdagmiddagborrel populairder dan ooit. Omdat de kroegen en terrassen niet volledig open zijn is dit samenzijn (op gepaste afstand) vaak het enige ‘uitje’ van de week. Maar hoe zit het met de aansprakelijkheid van de werkgever aangaande deze borrel? Is een werkgever verantwoordelijk voor de werknemer als deze huiswaarts keert?
Natuurlijk kan de vraag ook buiten de vrijdagmiddagborrel om gezien worden en dagelijks gelden aangaande de verantwoordelijkheid van een werkgever voor zijn werknemer. De materie is niet zo eenvoudig als het lijkt. We legden bovenstaande voor aan de juridische afdeling van Bouwend Nederland. Verder vroegen we onze ‘huisadvocaat’ mr. Jeroen Smelt van SMART Advocaten uit Eindhoven zich over deze vraag te buigen.
Oppervlaktebehandeling maakt glas ‘Covid-proof’
Glasoppervlakken kunnen worden voorbehandeld zodat ze bacteriën en virussen geen kans bieden om te overleven en er geen vuillagen ophopen. Dat blijkt uit onderzoek van het Glass Technology Forum van de VDMA dat circa 3.300 Duitse en andere Europese machinebouw- en installatiebedrijven vertegenwoordigt. Het gaat om exportgerichte, middelgrote bedrijven die werk bieden aan ongeveer vier miljoen mensen in Europa, waarvan alleen al een kwart in Duitsland. De laatste werkgroep van het Glass Technology Forum heeft zich beziggehouden met onderzoek naar glasoppervlakken en hun specifieke eigenschappen. Deze staan permanent onder invloed van hun omgeving en niet alleen door weersinvloeden en luchtverontreiniging. Overal waar mensen met glasoppervlakken in aanraking komen, laten ze sporen achter en dus ook virussen en bacteriën. Een speciale coating kan voorkomen dat ze op het oppervlak overleven.
Vacuümglas: beter glas in bestaande kozijnen?
Glas blijft de zwakke schakel in de thermische isolatie van een woning of gebouw. Zelfs hoog isolerend dubbelglas komt niet verder dan de prestatie van een gevel met een Rc van nog geen 1,0 m2K/W en dat terwijl een gevel volgens de nieuwste BENG-eis een minimale Rc-waarde van 4,7 moet hebben. Triple glas is beter, maar past vaak niet in de bestaande kozijnen. Wat zijn dan de mogelijkheden om de isolatiewaarde te verbeteren met behoud van de bestaande kozijnen? Eén van de oplossingen hiervoor is de toepassing van vacuümglas dat 0,45 W/m2K als Ug-waarde heeft. Op de Nederlandse markt zijn hoofdzakelijk drie producenten van vacuümglas actief: AGC met Fineo, Pilkington NSG met Spacia en LandVac, dat via Global Glass Group op de markt wordt gezet. Giga-Glas levert eveneens LandVac-glas maar doet dat onder de naam BENG-glas. We geven de aanbieders de kans zich te presenteren, maar maken vooraf wel enkele kanttekeningen bij het toepassen van vacuümglas.
VRN maakt vlakglas steeds meer circulair
Glas is één van de meest oneindige producten. Het is oneindig te recyclen zonder verlies van volume. Bij veel andere materialen zien we bij het omsmelten een verlies van volume. Zoals slakken bij het smelten van metalen. Glas is 100 procent herbruikbaar, zonder kwaliteitsverlies. Vlakglasrecycling bespaart op de inzet van nieuwe grondstoffen, energie en de uitstoot van CO2. Door de inzameling van vlakglas goed te organiseren, scheelt het bovendien veel kosten. Directeur Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) legt uit hoe de weg naar circulariteit verloopt.
MKB doelwit ransomware
Van alle digitale dreigingen steekt ransomware er anno 2021 met kop en schouders bovenuit. Niet alleen zijn de aanvallen de afgelopen jaren geavanceerder van aard, maar ook de hoogte van het losgeld neemt (te) grote vormen aan. En als gevolg van corona, ook in de glassector werkt veel kantoorpersoneel vanuit huis, voeren cybercriminelen nu steeds frequenter aanvallen uit waarbij ze trachten bij ‘de zwakste schakel’ toe te slaan. Het cybergevaar ligt op de loer en is meedogenloos. Ook glasbedrijven, ongeacht de bedrijfsgrootte, vormen hiermee een potentieel doelwit.
Met data naar gestructureerd HR-beleid
In zijn vorige column had Dave Hoffmann van Pilkington Nederland het over mobiel werken na corona. In zijn tweede ‘Duurzame inzetbaarheid in beeld’ aandacht voor het inzetten van tools en data om je HR-beleid zo gestructureerd mogelijk te kunnen aan- en bijsturen. Duurzame inzetbaarheid kun je op allerlei manieren omschrijven. Voor Hoffmann s het vooral dat je iemand helpt gezond zijn of haar pensioen te halen met voldoende kennis en waarde voor de organisatie. Het is van groot belang dat iemand gemotiveerd blijft en achteraf met trots terug kan kijken op de tijd bij een bedrijf, in zijn geval Pilkington. Maar duurzame inzetbaarheid blijft een loos begrip als je er niet concreet handen en voeten aan geeft. Bedrijven, ook kleinere, kunnen volgens Hoffmann met data hun beleid prima vormgeven.
In de nieuwe Glas in Beeld (#3 – juni 2021) lees je alle volledige artikelen. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement.