Ga naar hoofdinhoud

Glasrecycling: VRN maakt glas steeds meer circulair

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is in samenwerking met Saint-Gobain een project gestart op het gebied van glasrecycling. Doel is om van oud isolatieglas weer nieuw vlakglas te maken. Hierbij wordt het glas machinaal gescheiden van het aluminium kader. Een project maakt duidelijk hoe glas meer circulair te maken is.

In 2020 zamelde VRN 81.614 ton glas in. Daarvan ging 36.693 ton (45%) naar isolatieproducten (glaswol) en 37,475 ton (46%) naar de verpakkingsindustrie. Slechts 6.371 ton (8%) is teruggeleverd aan de vlakglasindustrie en is dus circulair in de zuivere zin des woords. Cor Wittekoek is directeur van VRN. Hij geeft in de Bouwspecial Circulair Bouwen en Ontwerpen aan dit percentage een verdubbeling is ten opzichte van 2019.

Percentage glasrecycling verhogen

‘VRN streeft er naar dit verder te verhogen’, zegt Wittekoek. ‘En een kwart van het tonnage glas dat jaarlijks wordt ingezameld, te hergebruiken voor productie. We zamelen het snij-afval van glasbedrijven sinds kort apart in. Floatglas en gelaagd glas worden zo direct, zonder de tussenkomst van een recyclebedrijf, teruggevoerd naar de floatglasoven. Voorheen was het aan de recycleraars om dit glas te vermarkten. Maar onze grootste uitdaging is van oud isolatieglas nieuw floatglas te maken. Niet als product maar als materiaal. We doen proeven om het dusdanig te demonteren dat het eveneens door onze eigen industrie hergebruikt kan worden. Het gaat er daarbij om het glas te scheiden van de kit en het kader zodat het schoon genoeg is voor hergebruik. Als dat lukt hopen we dat een kwart van al het glas terug kan naar de industrie.’

Nog meer circulair

In de video wordt duidelijk hoe VRN streeft naar het zoveel en schoon mogelijk terugbrengen van afvalglas in het productieproces van vlakglas. Zo wordt het dus nog meer circulair. Het project is met dank aan Saint-Gobain Glass France, Alhra Glas, Ploeg Kozijnen, Stekelenburg Glas, Glas- en Verfgroothandel J.L. van Es, Van Leeuwen Glasbewerking, Toekomst Glas, Glas Construct, Scheuten Glas Nederland en Glassolutions.

Glasrecycling: gebrek aan containers

Er zijn momenteel vele sloop- en renovatieprojecten waar vlakglasafval vrijkomt. Ook de glas (verwerkende) bedrijven hebben het erg druk. Door de drukte neemt ook de vraag naar containers om het oude vlakglas mee af te kunnen voeren toe. Zo snel soms dat VRN de vraag naar containers niet altijd even accuraat kan beantwoorden en er een wachtlijst voor glasrecycling ontstaat. Houdt daarom bij de aanvraag van een container rekening met langere levertijden.

Deze drukte trekt ook een wissel op het transport, het kan zijn dat een wissel van een container bij een inzamelpunt minder snel wordt uitgevoerd. VRN verzoekt om te kunnen blijven voldoen aan de grote vraag, deelnemende bedrijven de containers die niet (meer) gebruikt worden zo snel mogelijk af te laten voeren.

Geen kookplaten in container

Verspreid over heel Nederland zijn er ruim 400 inzamel- en op- en overslagpunten, waar vlakglasafval gratis kan worden gestort. VRN wordt de laatste maanden echter steeds vaker geconfronteerd met vervuilingen in de vlakglascontainer. In toenemende mate wordt deze vervuiling veroorzaakt door de aanwezigheid van kookplaten, ofwel keramisch glas. Hierdoor kan het vlakglas niet gerecycled worden en wordt het als restafval afgevoerd. De kosten die hieruit voortvloeien komen voor rekening van de klant.

Keramisch glas is tijdens het recycleproces moeilijk te herkennen en te verwijderen. Dit glas mag volgens VRN absoluut ni­et in de glasbak. ‘Door een andere chemische samenstelling heeft keramisch glas een hoger smeltpunt dan vlakglas. Bij de productie van nieuw vlakglas, flessen en glaswol kan dit gevaar opleveren. Neem bijvoorbeeld flessen met daarin brokjes niet gesmolten keramische scherven. Deze zijn zwakker van samenstelling dan normale flessen. Zeker bij koolzuurhoudende dranken is het risico op glasbreuk dan groter. Keramisch glas levert uitzonderlijk veel schade op bij de glasproducerende industrie’, aldus VRN.

Circulaire economie

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken staat centraal. Zo beschouwd is vlakglas nog (lang) niet circulair. Toch gebeurt er al veel in de sector. De productie van vlakglas vraagt enorm veel energie. De floatglasproducenten zijn al jaren terug overgestapt van olie op gas en weten steeds efficiënter te produceren op lagere oventemperaturen. Ze doen ook langer met hun floatovens: twaalf jaar continu productie is tegenwoordig minimaal vijftien jaar.

Glasrecycling inzamelpunten

De vlakglassector heeft onder verantwoording van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) 400 inzamelpunten voor het inzamelen en hergebruik van vlakglas. Dit systeem van inzamelen en recyclen wordt in stand gehouden door op elke vierkante meter isolatieglas dat in ons land wordt geproduceerd of ingevoerd 30 eurocent te heffen. Het ingezamelde glas wordt hergebruikt voor de productie van onder meer glaswol. Nog maar een relatief klein deel, 4 procent, gaat terug naar de oorspronkelijke glasfabricage en is dus circulair in de zuivere zin des woord. VRN streeft ernaar dit percentage te verhogen en een kwart van de totaal 80.000 ton glas die jaarlijks wordt ingezameld, her te gebruiken voor productie.

Zo wordt het snij-afval van glasbedrijven reeds apart ingezameld en direct, zonder de tussenkomst van een recyclebedrijf, teruggevoerd naar de floatglasoven. Ook lopen er proeven om oud isolatieglas dusdanig te demonteren dat dit glas eveneens hergebruikt kan worden voor nieuwe glasproductie. Daarnaast zijn er (particuliere) initiatieven voor het hergebruik van isolatieglas in de bestaande kozijnen. Dit door het glas ter plekke bij een woning te demonteren, schoon te maken en opnieuw te assembleren in een betere (triple) uitvoering met een hogere isolatiewaarde.

Lees ook het artikel op onze site over de circulariteit van vlakglas.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

MPG-aanscherping per 1 juli: wat verandert wel en wat niet?

Recentelijk heeft minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening besloten de geplande aanscherping van de Milieu Prestatie Gebouwen (MPG)…

EPD: generator AGC voor 14 productfamilies

AGC Glass Europe heeft onlangs zijn EPD-generator gelanceerd. Deze generator voor milieuproductverklaringen ondersteunt de bouwsector bij het nemen van duurzame…