Ga naar hoofdinhoud

Daglicht in gebouwen, rekenen met zonwerend glas

Het Bouwbesluit stelt eisen aan de minimum hoeveelheid daglicht. De bepalingsmethode staat in NEN 2057. Inmiddels is er een modernere methode beschikbaar: NEN-EN 17037, die nog niet in het Bouwbesluit is opgenomen. Om de nieuwe methode verder uit te leggen ontwikkelt NEN een praktijkrichtlijn: NPR 4057. Begin maart is Ontwerp NPR 4057 gepubliceerd. De keuze van het type zonwerend glas is mede van invloed op de hoeveelheid daglicht en zonnewarmte die binnen wordt gelaten. Belanghebbenden kunnen tot 1 juni commentaar op Ontwerp NPR 4057 geven.

De oude methode zegt iets over het raam, maar niets over de kwaliteit van het daglicht in de ruimte. De nieuwe methode doet dit wel. Hier wordt gebruik gemaakt van daglichtfactoren. Verschillende architecten en lichtontwerpers werken al met daglichtfactoren. Daarmee krijgen ze inzicht in het lichtbeeld van de ruimte.

Meer uitzicht

Het concept van de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR) 4057 geeft ook uitleg over uitzicht. Met behulp van voorbeelden wordt duidelijk wat de kwaliteit van het uitzicht is. Daarbij is het van belang of het raam zicht biedt op de lucht, de bebouwing/het groen en de grond. Zonlicht in een ruimte of op een gevel geeft andere effecten dan daglicht. Zowel positief omdat het prettig is om in zonlicht te zitten, als negatief omdat te veel zon voor opwarming zorgt. Hier kan nu een berekening worden gemaakt en een niveau worden vastgesteld. Voor visueel comfort wordt er gekeken op welke manier verblinding te voorkomen is en welke zonwering nodig is.

Daglicht met zonwerend glas

Het type glas is van grote invloed op de hoeveelheid daglicht die wordt binnengelaten. Het heeft lange tijd geduurd voordat de industrie zo ver was, maar het is gelukt om aan de vraag te voldoen de zonnewarmte te weren, licht binnen te laten en toch weinig te reflecteren. We spreken daarom van neutraal zonwerend glas met hoge selectiviteit die de verhouding tussen de zon- en lichttoetredingsfactor weergeeft. De selectiviteit is bij voorkeur hoger dan 2, bijvoorbeeld 65/32: 65 procent van het licht wordt doorgelaten en maar 32 procent van de warmte. 

Schakelbaar glas, ook wel dynamisch of slim glas genoemd, gaat een stap verder dan zonwerend glas. Met dit glas is het mogelijk de hoeveelheid doorgelaten daglicht en zonnewarmte af te stemmen op de behoefte. Ook met gezeefdrukt glas kan de zon worden geweerd. Het effect hiervan hangt samen met de vorm en dichtheid van de zeefdruk. Een zeefdruk is echter negatief van invloed op de hoeveelheid doorgelaten daglicht.

Commentaar indienen

Commentaar geven is mogelijk via normontwerpen.nen.nl. Dit kan tot 1 juni 2021.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…