Ga naar hoofdinhoud

Glas (bijna) circulair maar hoe ver is de glassector met duurzaamheid?

De glassector beschikt over een prima systeem voor het inzamelen en hergebruiken van vlakglas. Toch kan er nog veel meer gebeuren om vlakglas volledig circulair te maken. Zo gaat nog maar een relatief klein deel van het vlakglasafval terug naar de fabrikanten voor de productie van nieuw glas.

Een circulaire economie is een economisch systeem van gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen. Hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt en systeemdenken staat centraal. Zo beschouwd is vlakglas nog (lang) niet circulair. Toch gebeurt er al veel in de sector. De productie van vlakglas vraagt enorm veel energie. De floatglasproducenten zijn al jaren terug overgestapt van olie op gas en weten steeds efficiënter te produceren op lagere oventemperaturen. Ze doen ook langer met hun floatovens: twaalf jaar continu productie is tegenwoordig minimaal vijftien jaar.

Inzamelen en hergebruik

De vlakglassector heeft onder verantwoording van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) 400 inzamelpunten voor het inzamelen en hergebruik van vlakglas. Dit systeem van inzamelen en recyclen wordt in stand gehouden door op elke vierkante meter isolatieglas dat in ons land wordt geproduceerd of ingevoerd 30 eurocent te heffen. Het ingezamelde glas wordt hergebruikt voor de productie van onder meer glaswol. Nog maar een relatief klein deel, 4 procent, gaat terug naar de oorspronkelijke glasfabricage en is dus circulair in de zuivere zin des woord. VRN streeft ernaar dit percentage te verhogen en een kwart van de totaal 80.000 ton glas die jaarlijks wordt ingezameld, her te gebruiken voor productie. Zo wordt het snij-afval van glasbedrijven reeds apart ingezameld en direct, zonder de tussenkomst van een recyclebedrijf, teruggevoerd naar de floatglasoven. Ook lopen er proeven om oud isolatieglas dusdanig te demonteren dat dit glas eveneens hergebruikt kan worden voor nieuwe glasproductie. Daarnaast zijn er (particuliere) initiatieven voor het hergebruik van isolatieglas in de bestaande kozijnen. Dit door het glas ter plekke bij een woning te demonteren, schoon te maken en opnieuw te assembleren in een betere (triple) uitvoering met een hogere isolatiewaarde.

Dossier Duurzaamheid

Het begrip ‘duurzaamheid’ heeft een veelheid aan invalshoeken. Glas in Beeld behandelt in de april-uitgave de thema’s ‘duurzaam bouwen met glas’ en ‘circulariteit’. Duurzaam bouwen met glas betekent vooral profiteren van de vele extra functies van het materiaal. De uitdaging daarbij is het belang van gezond daglicht te combineren met optimale isolatie en zonwering. Wat doen de fabrikanten aan het besparen van energie en het beperken van CO2-uitstoot? Maar ook: is het mogelijk glas op een hoogwaardige manier te recyclen dan nu gebeurt?

Geef uw mening en reageer op onze stelling. De economie moet circulair worden. Vlakglas kan prima worden hergebruikt maar de glassector kan veel meer doen aan duurzaamheid. U vindt de stelling op onze homepage.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…