Ga naar hoofdinhoud

Afdracht recyclingbijdrage vlakglas verlengd

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat heeft de afvalbeheerbijdrage voor vlakglas algemeen verbindend verklaard. Dit voor de periode van 1 januari 2021 tot en met 31 december 2022.

De huidige Algemeen Verbindend Verklaring (AVV) voor de afdracht van de recyclingbijdrage eindigt per 31 december van dit jaar. De producenten en importeurs van isolatieglas in Nederland hebben eerder dit jaar een verzoek ingediend bij het Ministerie voor een nieuwe AVV. Het gaat om de bedrijven die verenigd zijn in de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland. Op 5 juni is het ontwerpbesluit in de Staatscourant gepubliceerd. Het ontwerpbesluit is inmiddels omgezet in een definitief besluit. Dit besluit is gepubliceerd in de Staatscourant, nr. 59059, 13 november 2020.

Financiering inzameling

De overeenkomst dient ter financiering van het inzamel- en verwerkingssysteem voor vlakglas. Vlakglas Recycling Nederland (VRN) voert dit uit. De AVV van de overeenkomst is nodig om te zorgen dat ook de producenten en importeurs, die niet vrijwillig partij zijn bij deze overeenkomst, verplicht worden de recyclingbijdrage af te dragen. De hoogte van de recyclingbijdrage blijft € 0,30 per vierkante meter isolatieglas dat op de Nederlandse markt wordt afgezet. Voor alle andere soorten vlakglas is er geen bijdrage. VRN zamelt via een landelijk dekkend netwerk van inzamelpunten jaarlijks 80.000-90.000 ton vlakglasafval in. Het recycleresultaat is ruim 99,4 procent. Per 1.000 kg ingezameld vlakglasafval wordt volgens VRN zo 116 kg CO2-uitstoot bespaard bij de productie van nieuw glas. 

Zie ook ons bericht over het gebrek aan containers voor inzameling vanwege de drukte in glasland.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…