Ga naar hoofdinhoud

Door gelaagd glas minder vlakglasafval terug in smeltproces

Vlakglas Recycling Nederland (VRN) heeft in 2019 ten opzichte van 2018 minder glas aan de vlakglasindustrie geleverd. Voor de productie van isolatieglas wordt steeds meer gelaagd glas gebruikt. Hierdoor ontstaat er ook steeds minder afval van floatglas. Daarnaast wordt veel vlakglasafval door producenten in eigen beheer verwerkt tot nieuw floatglas. Doel van VRN was om 20 procent in de vlakglasindustrie her te gebruiken. Dat is niet gelukt. Rekening houdend met het floatglasafval dat producenten zelf gebruiken voor de productie, was het hergebruik in 2019 ruim 12 procent. 

Dat blijkt uit het jaarverslag 2019 van VRN. In 2019 heeft VRN in totaal 80.076 ton vlakglasafval ingezameld. Hiermee is de doelstelling van 70.000 ton ruim gehaald. De ingezamelde hoeveelheid is ten opzichte van 2018 gestegen, toen ging het nog om 73.637 ton. In 2019 is er door verschillende partijen 105.000 ton vlakglasafval ingezameld. Het aandeel van VRN hierin is 71 procent. De totale afvalmarkt wordt geschat op 130.000 ton. 

Hergebruik als grondstof

Recyclebedrijven verwerken de ingezamelde vlakglas- scherven tot materialen die kunnen worden hergebruikt als grondstof. Deze grondstoffen worden voornamelijk ingezet bij diverse soorten glasproducenten, bijvoorbeeld bij de productie van vlakglas, holglas en isolatieproducten. Van de 80.076 ton ingezamelde hoeveelheid glasafval was 476 ton dermate vervuild dat het niet verwerkt kon worden. Van het resterende, verwerkte tonnage (79.600 ton) is 91,4 procent in de glasindustrie hergebruikt. Daarnaast heeft 8 procent van het ingezamelde en verwerkte materiaal een nuttige toepassing gekregen. Dit is herbruikbaar materiaal dat vrijkomt bij de recycling, zoals bijvoorbeeld metaal, folie, hout en puin. Slechts 0,6 procent van het ingezamelde en verwerkte materiaal was niet geschikt voor hergebruik en ging naar de stort.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…