Ga naar hoofdinhoud

PV OpMaat: grootschalige integratie PV binnen handbereik

Het Europese innovatieproject PV OpMaat is afgerond en daarmee is de basis gelegd voor bredere toepassing. Conclusie uit de eindrapportage: de grootschalige gebouwintegratie van zonne-energie ligt binnen handbereik.

De timing van het in 2016 gestarte innovatieproject was volgens de initiators perfect. In de afgelopen drie jaar is, met name in Nederland, de toepassing van zonne-energie voor elektriciteitsopwekking (PV) enorm toegenomen. Dit is zodanig dat er een maatschappelijke discussie is ontstaan over de wijze waarop deze technologie beter in de omgeving geïntegreerd kan worden. Hierbij wordt met name gekeken naar gebouwgeïntegreerde PV (BIPV). Doelstelling van PV OpMaat was om regionale bedrijvigheid op deze markt voor te bereiden door zowel de vraag als het aanbod met technische kennisontwikkeling te ondersteunen en te stimuleren. Dit om PV op maat meer esthetisch verantwoord en kosteneffectief  in gebouwen te integreren.

Aansprekende PV-resultaten

Deze doelstelling is volgens het eindrapport behaald met aansprekende resultaten. Meer dan 100 bedrijven in de keten van ontwerpers en architecten, gebruikers, installateurs en producenten van PV-geïntegreerde bouwelementen zijn actief betrokken geweest bij PV OpMaat. Zo zijn vraag en aanbod en creativiteit en techniek dichter bij elkaar gebracht. Vijftien van deze partijen heeft actief bijgedragen in de realisatie van innovatieve BIPV-oplossingen.

Nieuwe PV-technologie

Daarnaast is in samenwerking met zeven kennisinstellingen nieuwe technologie ontwikkeld en gedemonstreerd. Concrete resultaten zijn (dunne film) PV op maat, in kleur, optisch transparant en/of lichtgewicht met verbeterde energieopbrengst. Verder zijn met architecten en designers PV-geïntegreerde gevelsystemen ontwikkeld, getest én daadwerkelijk in gebouwen gerealiseerd. De stroomopbrengst is daarbij zowel bij proefopstellingen als gebruikers gemeten en geanalyseerd. Hierbij zijn de prestaties van standaardzonnepanelen op daken, decoratieve gevels, transparante PV in dubbelglas toepassingen en lichtgewicht golfdaken onderling vergeleken en gemodelleerd. Ten slotte heeft PV OpMaat in samenwerking met het project ‘Werkelijk bouwen aan BIPV’ bijgedragen aan een blijvende regionale structuurversterking. Dit heeft geresulteerd in de start van BIPV Nederland en het Nationaal Consortium Zon op Gebouw.

Eindrapport PV OpMaat

Het PV OpMaat-project komt voort uit het samenwerkingsprogramma Interreg Vlaanderen – Nederland. Het project vond plaats met financiële ondersteuning vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de provincies Noord-Brabant, Vlaams Brabant, Vlaams en Nederlands Limburg, het Nederlands ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Noordrijn-Westfalen. De eindrapportage ‘PV OpMaat: Zonneceltechnologie op maat voor grootschalige gebouwintegratie’ is hier online te vinden.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…