Onderzoekers van de RMIT University in Australië hebben een interessante ontdekking gedaan op het gebied van smart glass, lezen we op de site van de Bouwbeurs. Door een speciale coating aan te brengen op gewoon glas, blijven woningen warm bij lage temperaturen, terwijl het koel blijft bij hoge temperaturen.
Er bestaat al slim glas waarbij de transparantie verandert om warmte buiten te houden, maar hiervoor is elektriciteit nodig. De nieuwe coating werkt ook zonder stroom. Door een ultradunne laag van zogeheten vanadiumdioxide aan te brengen wordt gewoon glas ‘slim’. De coating functioneert onder de 67 °C als isolator en voorkomt dat warmte naar buiten kan. Als de temperatuur boven de 67 °C stijgt, verandert het materiaal in een metaal dat de infraroodstraling van de zon tegenhoudt. Smart glass in de woning is een manier om te besparen op de kosten voor airconditioning. Doordat de ramen verkleuren, wordt verdere opwarming door de zon voorkomen. Met de nieuwe coating wordt niet alleen bespaard op airconditioning, maar ook op verwarming. De meeste energie in een woning gaat namelijk verloren door de ramen, maar met de laag vanadiumdioxide wordt dit verminderd. Door de isolerende werking blijft de warmte binnen.
Tot nu toe was het aanbrengen van de vanadiumdioxide-coating gecompliceerd. Met nieuwe technieken kan er nu wel een dunne laag aangebracht worden op bijvoorbeeld ramen. We hebben het dan over een dikte van 50 tot 150 nanometer, 1000 keer dunner dan een menselijke haar. Verder onderzoek en ontwikkeling moet leiden tot een commerciële toepassing van de techniek en echt, stroomloos smart glass.
Overgenomen van de site van de Bouwbeurs.