Ga naar hoofdinhoud

NEN 3569: Drukfout in nieuwe versie

NEN heeft een nieuwe versie van NEN 3569 ‘Vlakglas voor gebouwen – Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend glas’ gepubliceerd. Deze norm over letselveilig glas geeft antwoord op de regeling van betrouwbaarheid en vervangt NEN 3569:2011. Bij het publiceren  is een fout opgetreden: in Tabel 3 zijn slechts zes functies opgenomen; vijf zijn weggevallen achter de grens van de tabel. Dit is gebeurd bij het technisch converteren naar het norm-template. Juist doordat die tabel nooit onderwerp van discussie is geweest, is dit niet opgemerkt. De normredactie van NEN maakt momenteel een juiste, gecorrigeerde versie. Organisaties die de norm al gekocht hebben, ontvangen een nieuwe.

NEN 3569 geeft eisen voor verticaal geplaatst, rondom lijnvormig opgelegd vlakglas, toegepast als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken. Doel van de norm is het beperken van het risico van lichamelijk letsel door het breken van glas ten gevolge van een stootbelasting door personen. Gedoeld wordt op letsel door scherven en letsel door vallend glas. Letsel door het bezwijken zelf wordt geregeld in NEN 2608 die gaat over het draagvermogen en de vervormingen van vlakglas conform de methode Fine & Kinney. Drie van de belangrijkste wijzigingen inzake letselveilig glas ten opzichte van de vorige versie zijn:

  • aanscherping van de beschrijving van de oplegging van het glas,
  • aanpassing van de definitie ten aanzien van de minimale dagmaat,
  • afstemming van de gebruiksfuncties op die functies genoemd in het Bouwbesluit 2012.

Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas gaat in een artikel in Glas in Beeld, die deze week verschijnt, dieper in op deze drie wijzigingen. Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…