Ga naar hoofdinhoud

Duurzaamheidsverslag AGC online

AGC Glass Europe heeft haar Duurzaamheidsverslag uitgebracht. Het verslag is online te vinden en beslaat de resultaten op milieuvlak van de divisies Building & Industrial Glass en Automotive. ‘Deze resultaten zijn’, aldus AGC, ‘te danken aan de voortdurende inzet van alle vestigingen van de groep om duurzamere productiemethodes te hanteren en groenere producten en diensten aan te bieden’. Jean-Marc Meunier, CEO AGC Glass Europe, is blij met deze kans om te laten zien dat AGC Glass Europe haar milieuverantwoordelijkheid serieus neemt: ‘Vandaag hebben we meer dan ooit de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat toekomstige generaties een wereld erven die zich op een duurzame manier ontwikkelt. Vooral op het gebied van klimaatverandering weet de samenleving dat wat we vandaag doen, van invloed is op morgen, en dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. We hebben het een uitdaging gemaakt: een uitdaging om de beste balans te vinden tussen duurzame ontwikkeling en economie, door verbeteringen te combineren op het gebied van winstgevendheid, comfort en veiligheid, esthetiek en milieu-impact.’ De door AGC in haar Duurzaamheidsverslag gepubliceerde milieuprestaties zijn de volgende.

  • Energieproductie: De totale output van PV-installaties haalde 8.875 MWh in 2017.
  • Lucht: Op vergelijkbare basis, per ton verkocht glas, verminderde de rechtstreekse CO2-uitstoot sinds 2002 met 11 procent. In de specifieke stofuitstoot komt de verlaging sinds 1999 op ongeveer 64 procent.
  • Water: Van 1998 tot 2017, en op vergelijkbare basis, verminderde AGC haar waterverbruik met 73 procent.
  • Vaste afvalstoffen: AGC produceert ongeveer 240.000 ton vast afval per jaar. Daarvan wordt vrijwel 98 procent verder gerecycleerd of ter plaatse teruggewonnen door leveranciers of aannemers.
  • Transport: 73 proecnt van alle grondstoffen wordt per schip of trein vervoerd. Dat maakt ongeveer 51.100 vrachtwagens minder per jaar op de weg. In 2017 werd 127.400 ton aan afgewerkte glasproducten met een combinatie van trein en vrachtwagen vervoerd, wat nog eens circa 6.370 vrachtwagens van de weg haalde.
  • Verpakking: Bijna alle glasverpakking is tegenwoordig herbruikbaar. AGC Glass Europe haalt naar eigen zeggen een zeer hoog cijfer in het hergebruiken van verpakking. Zo wordt in België 98 procent van de verpakking hergebruikt.
  • Recyclage: AGC Glass Europe recycleert ongeveer 1.000.000 ton glasgruis per jaar, een besparing van zo’n 150.000 ton basismateriaal en 300.000 ton CO2-uitstoot.

In januari van dit jaar behaalde AGC Glass Europe als eerste glasfabrikant het Gold-certificaat van Cradle to Cradle Certified voor zijn gamma figuurglas. Zes AGC productgamma’s zijn door Cradle to Cradle Certified gecertificeerd: floatglas, glas met coatings, decoratief glas (lakglas, met zuur gematteerd glas, spiegels), gelaagd glas, isolerend glas and figuurglas. Het certificeringsprogramma van Cradle to Cradle Certified beoordeelt de algemene duurzaamheid van producten tijdens hun volledige levenscyclus van het maken van het product tot zijn bijdrage aan het milieu en de positieve economische en sociaal-maatschappelijke effecten. Meer over Cradle to Cradle in AGC’s Duurzaamheidsverslag.

Schrijf je in voor de Glas in Beeld nieuwsbrief

Ontvang elke week uit het laatste (product)nieuws, trends en ontwikkelingen uit de glassector in je mailbox.
Sluit je aan bij ruim 3.500 professionals en mis niets!

Gerelateerd

Vacuümglas: webinar AGC over CE FINEO

FINEO is het eerste en enige vacuümglas met CE-markering. Deze CE is (nog) vrijwillig, dus niet alle fabrikanten en leveranciers…

Vliegvuurtest: Kingspan test met succes daksysteem

Kingspan Light + Air uit Uden heeft met succes haar BA4 daksysteem getest. In de wandelgangen wordt deze test wel…